ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελεύθερη είσοδος με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου στο φεστιβάλ Αντίβαρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου την Τετάρτη 27 Μαρτίου, μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για την παγκόσμια θεατρική κοινότητα και για τις Τέχνες γενικότερα, η θεατρική ομάδα Αντίβαρο αποφάσισε να παρουσιάσει για μια τελευταία φορά την εξαιρετικά επιτυχημένη Μέθοδο Γκρόνχολμ με ελεύθερη είσοδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO. Όσον αφορά τα ελληνικά δρώμενα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό και θα εορταστεί για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ παρουσιάζει τέσσερις ανθρώπους στον προθάλαμο μιας κορυφαίας πολυεθνικής, κατά τη διαδικασία επιλογής διευθυντή πωλήσεων. Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από τις ακραίες δοκιμασίες στις οποίες η εταιρεία υποβάλει τους υποψήφιους συνεργάτες της και τη δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ τους ως φυσική αντίδραση στην πίεση που συνεπάγονται οι διαδικασίες αυτές. Δοσμένο με πολύ χιούμορ και με γενναίες δόσεις σασπένς, το έργο φτάνει σε διαρκείς κορυφώσεις και μια λύση που αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη.

Το έργο παιζόταν με μεγάλη επιτυχία (για πέντε συνεχόμενες χρονιές) στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν ως το 2012 και έκτοτε έχει κάνει μεγάλη σταδιοδρομία σε πλήθος ερασιτεχνικών και επαγγελματικών θιάσων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει συνολικά περισσότερα από είκοσι βραβεία. Έχει επίσης γυριστεί και σε ταινία, της οποίας τη διασκευή υπογράφει ο ίδιος ο Γκαλθεράν, το 2003 – με τίτλο El Metodo και πρωταγωνιστή τον Eduardo Noriega. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Στο Ρέθυμνο το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Τσατσαρώνη και του Γιώργου Καραμίχου, με σκηνικά και κοστούμια της Κάλης Καραδάκη και σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Καρτέρης, Ελισάβετ Κουμαρέλη, Γιάννης Μαυρίδης, Ανδρομάχη Σαπουντζή, Γιάννης Χατζηβασιλείου.

Η παράσταση θα γίνει την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, ώρα 21.30 στην οδό Κριτοβουλίδου 17.

Κράτηση (ένα άτομο ανά μήνυμα) μπορεί να γίνει στη σελίδα του Φεστιβάλ στο FB (Festival Antivaro) ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση theatroantivaro@gmail.com