Συνολικά 9800 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στη χώρα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει το απόγευμα της Παρασκευής 270 νέες μολύνσεις. Πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο.
Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (28/8) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 270, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9800 (ημερήσια μεταβολή +2.8%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες. Τα 2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 259 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 35 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.about:blank
Επίσης 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι η επιδημική καμπύλη σημειώνει ήπιες ανοδικές τάσεις. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα αφορούν στην περίοδο μετά το Δεκαπενταύγουστο. Επίσης τόνισε ότι οι νέες διαγνώσεις σημειώνονται σε χαμηλές ηλικίες. Μάλιστα παρατηρείται η διασπορά στις ηλικίες 20-30 ετών.
Παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Κρήτη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων περιοχών και στην Κρήτη, για 14 ακόμη μέρες, δηλαδή έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν στα εξής:
- Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
- Μέτρα προστασίας σε παραλίες
- Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
- Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
- Αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα ευάλωτων ομάδων
- Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
- Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
- Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
- Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ
Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα. Τέλος, εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ.
Έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία.
Έκτακτα μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο
Οπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο.
Εφαρμόζονται δηλαδή τα κάτωθι μέτρα:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους
Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων.






