Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφτασε και εμείς βρισκόμαστε από άποψη στελέχωσης στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν πριν από 9 μήνες. Στο πρώτο κύμα «σφίξαμε τα δόντια» και δουλέψαμε υπεράνω των δυναμεών μας πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα οχυρωθούμε με προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δυσκολότερη και πιο παρατεταμένη περίοδο αυξημένων αναγκών που έρχεται.
Δυστυχώς, οι θέσεις που προκηρύχτηκαν δεν φάνηκαν δελεαστικές και αντί να μας ενισχύσουν μας πήραν γιατρούς που μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Τα ΤΕΠ είναι πρακτικά με δύο γιατρούς, η Παθολογική με 3, η Πνευμονολογική με 3, η ΜΕΘ με 4 το Αναισθησιολογικό με 2 και οι προσθήκες που περιμένουμε είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Προφανώς και δεν μπορούν να λύσουν το προβλημα.
Όσον αφορά στη διαχειρηση της πανδημίας οι ειδικότητες πρώτης γραμμης δεν μπορούν να στηρίξουν μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Ήδη η κλινική COVID δεν έχει εφημερεύοντα γιατρό. Τα ΤΕΠ μένουν με ακάλυπτες εφημερίες, εφόσον οι γιατροί του έχουν προ πολλού υπερβεί τις δυνάμεις τους. Η ΜΕΘ με έναν εφημερεύοντα καθημερινά δεν μπορεί να ανοίξει τα COVID κρεβάτια και αναγκαζόμαστε να διακομίζουμε τα περιστατικά που «φαίνεται ότι θα βαρύνουν» διαχειριζόμενοι καταστάσεις ρίσκου ανεπίτρεπτες. Παρά τις προσπάθειες των διοικητικών οργάνων είναι αδύνατο να βρεθεί ένας τρόπος να γίνονται ασφαλείς διακομιδες ασθενων γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Οι 3 πνευμονολόγοι σε αυτή τη δύσκολη φάση καλούνται να καλύψουν δύο κλινικές. Οι παθολόγοι βρισκόμενοι πάνω από ένα χρόνο σε αυτή την κατάσταση, λειτουργούν τους περισσότερους μήνες με «εντελλεσθαι» από τη διοίκηση. Οι Αναισθησιολόγοι που τώρα έπρεπε να είναι υπερπλήρεις είναι 2 με την ελπίδα, από την πρόσφατη προκήρυξη, να γίνουν 4, αριθμός πάλι πολύ οριακός. Οι λύσεις που βρίσκονται είναι αποσπασματικές με προσωρινό χαρακτήρα.
Καταλαβαίνει κανείς πως το Νοσοκομείο είναι όχι πριν αλλά μετά το όριο. Δεν μιλάμε για την περίπτωση που κάποιος γιατρός αρρωστήσει ή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα. Οι δυνάμεις του λιγοστού προσωπικού είναι εξαντλημένες και δυστυχώς χωρίς ορίζοντα αισθητής βελτίωσης για το άμεσο μέλλον.
Χαράλαμπος Μαρκάκης
Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Μαρίνα Κουρτζέλη
Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Ρεθύμνου
Ελένη Ιωαννίδου
Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρεθύμνου