Α. Ξανθός από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΣΥ-Επείγουσα ανάγκη η επάνοδος της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός. Συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Ιδρύματος και τους εκπροσώπους της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Κοινή διαπίστωση του υγειονομικού προσωπικού είναι ότι η επιλογή του Υπουργείου Υγείας για πολύμηνη περιστολή της τακτικής δραστηριότητας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας λόγω covid-19, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ και έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στην εξυπηρέτηση και αποτελεσματική φροντίδα ασθενών με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Είναι προφανές ότι η «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ έχει «παράπλευρες απώλειες» (βλ. υπερβάλλουσα θνησιμότητα από μη-covid περιστατικά), που το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση υποτιμούν. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα όλων των κρίσιμων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και να μην υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα επανόδου του ΕΣΥ σε μια στοιχειώδη «κανονικότητα». Το θέμα αυτό το θέτει με έμφαση και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου που στο υπόμνημα της ζητά «απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».
Μια άλλη διαπίστωση των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος (είναι καλυμμένες αυτή τη στιγμή μόνο 3 από τις 5 οργανικές θέσεις γιατρών), γεγονός που έχει αποδιοργανώσει πλήρως τη λειτουργία όλου του χειρουργικού τομέα (γίνονται συνήθως μόνο τα επείγοντα και ελάχιστα τακτικά χειρουργεία), ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει καθημερινά με τις διακομιδές των διασωληνωμένων ασθενών άλλα κρίσιμα και υποστελεχωμένα τμήματα όπως το ΤΕΠ και η ΜΕΘ. Αίτημα των Σωματείων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου είναι να προκηρυχθούν γρήγορα οι 2 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων (μαζί με τις υπόλοιπες 11 κενές οργανικές θέσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας), αλλά και να υπάρξει μέριμνα για ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε περιπτώσεις άγονων κρίσεων στα νοσοκομεία της επαρχίας ή σε άγονες ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία.
Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη και σημαντική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας, η πλήρης αποκατάσταση της τακτικής λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας-ΤΟΜΥ-ΠΙ-ΚΨΥ). Ταυτόχρονα απαιτείται καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, αξιόπιστο testing και συνεχής ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Και, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται μια γενναία και μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών.
Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή «παρακαταθήκη» από την πανδημία, που θα ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού, θα «θωρακίσει» το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου και θα εγγυηθεί την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας.