ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Κάρτα Ελευθερίας» με δώρο 150€ για κάθε νέο που θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

Την “κάρτα ελευθερίας” (ή Freedom Pass) ως κίνητρο για όσους νέους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ειδικότερα ότι ήρθε η ώρα να δοθεί επιβράβευση στους πολίτες, ιδίως στους νέους, για ένα νέο παράθυρο ελευθερίας και ανακοίνωσε ότι με την πρώτη δόση εμβολίων στους νέους 18 – 25 ετών, θα δίνεται προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ.

Η κάρτα αυτή θα ενεργοποιείται την επομένη της πρώτης δόσης εμβολιασμού τους και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους και εκδηλώσεις πολιτισμού, αλλά και για τουρισμό.

“Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την υπομονή τους και την επιμονή τους, ένα δώρο ευγνωμοσύνης, ιδίως μπροστά στο καλοκαίρι που έρχεται”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η “κάρτα ελευθερίας” θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια με πλοίο και τρένο, έξοδα ενοικίασης οχήματος, έξοδα για ξενοδοχεία και κάμπινγκ, αλλά και την είσοδο σε χώρους πολιτισμού, σε σινεμά, σε θέατρα, σε μουσεία, σε αρχαιολογικους χώρους, σε σχολές χορού. Θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου που θα έχει εμβολιασθεί μέσα στο 2021. Αφορά δηλαδή και όσους νέους έχουν ήδη εμβολιαστεί και όσους θα εμβολιαστούν από εδω και στο εξής. Θα εξαντλείται σταδιακά με τη χρηση της μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό ή μέσω μίας μιας ειδικής βεβαίωσης για τους νέους που δεν διαθέτουν κινητό νέας γενιάς.

Η κάρτα όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι διαθέσιμη πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πώς θα λειτουργεί η «κάρτα ελευθερίας» για τους νέους 18-25 ετών

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Ειδικότερα, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες».

Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.