Στις 16, 17 και 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν για άλλη μια φορά στον παραχωρηθέντα χώρο από τον δήμο, στο χωριό Ζουρίδι, στειρώσεις αδέσποτων ζώων, σκυλιών και γατιών. Αυτό συμβαίνει αρκετές ημέρες κάθε χρόνο από το 2015, χρονιά κατά την οποία άρχισε να λειτουργεί το κτηνιατρείο του Δήμου Ρεθύμνου.
Για να πάρει όμως σάρκα και οστά η ιδέα του κτηνιατρείου εργάστηκαν και εργάζονται πολλοί άνθρωποι, ντόπιοι και ξένοι.
Αρχικά το 2015 ο Δήμος Ρεθύμνου επί δημαρχίας του κ. Γ. Μαρινάκη, μετά από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες της κυρίας Νέλλης Ζησιμοπούλου τέως προέδρου του Φιλοζωικού συλλόγου Ρεθύμνου , της κυρίας Στυλιανής Χριστοφοράκη, υπαλλήλου του Δήμου και του τότε Αντιδημάρχου υπευθύνου για τα αδέσποτα, κυρίου Στέλιου Χαρκιανάκη, παραχώρησε και επισκεύασε το κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου για να γίνονται στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Την προσπάθεια αυτή στήριξε στη συνέχεια ο Γερμανός κτηνίατρος Thomas Busch, πρόεδρος του σωματείου Arche Noah (Η κιβωτός του Νώε).
Οι εθελοντές κτηνίατροι που στελεχώνουν αυτό το σωματείο έχουν πραγματοποιήσει στειρώσεις ζώων στην Κρήτη( Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα) , στην Επανομή Θεσσαλονίκης, στη Βέροια, στη Ρόδο, στην Ξάνθη και στην Πελοπόννησο. Το ίδιο και σε χώρες με σοβαρό πρόβλημα αδέσποτων ζώων όπως η Ρουμανία και το Πράσινο Ακρωτήριο.Ειδικότερα στο Ρέθυμνο, από το 2015 έως τώρα, έχουν πραγματοποιήσει 16.745 στειρώσεις αδέσποτων ζώων. Πηγή, πληροφορίες: https://tieraerztepool.de/projekte/griechenland
Το μόνο που ζητούν από τον δήμο που επισκέπτονται, είναι ένας μόνιμος εξοπλισμένος χώρος για να εργαστούν κι αυτοί προσφέρουν την εργασία τους και τα αναλώσιμα υλικά αφιλοκερδώς.
Τις ημέρες των στειρώσεων στο Ζουρίδι, το παλιό κτήριο ζωντανεύει και ο χώρος γεμίζει από μέλη των φιλοζωικών συλλόγων και από πολίτες που φέρνουν αδέσποτα ζώα για στείρωση.
Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν πολύτιμο προσωπικό χρόνο για να παγιδεύσουν, να φέρουν για στείρωση και κατόπιν να επανεντάξουν και να συνεχίσουν να φροντίζουν στον χώρο όπου ζουν τα αδέσποτα ζώα, το λεγόμενο T.N.R. (trap, neuter, return) παγιδεύω, στειρώνω, επανεντάσσω.
Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να περιορίσουν τον εφιαλτικό αριθμό και την ταλαιπωρία των αδέσποτων ζώων σε πόλεις και χωριά και καλλιεργούν την κουλτούρα των στειρώσεων στο μέρος όπου δραστηριοποιούνται.
Κι επειδή οι στειρώσεις γίνονται μόνο κάποιες μέρες τον χρόνο στο Ζουρίδι, ο κύριος Busch και το σωματείο του, συνεργαζόμενος με κάποια κτηνιατρεία της πόλης μας, επιδοτεί με ένα σημαντικό ποσό τη στείρωση του κάθε αδέσποτου ή δεσποζόμενου ζώου που φέρνει κάποιος στον κτηνίατρο. Πληροφορίες στις αφίσες που υπάρχουν έξω από αυτά τα κτηνιατρεία.
Εμείς οι απλοί πολίτες και εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων του Ρεθύμνου, ευχαριστούμε από καρδίας τους ανθρώπους που πάλεψαν να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα.
Ιδιαιτέρως τον κύριο Thomas Busch και την ομάδα του για την επιστημονική, οικονομική και ηθική τους στήριξη όλα αυτά τα χρόνια.
Ειρήνη Τουπαδάκη,
εκπαιδευτικός- μέλος φιλοζωικού συλλόγου