ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Με την Ελλάδα να παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης τιμάται και φέτος η Πανελλήνια Ημέρα Δωρητών Οργάνων Σώματος την 1η Νοεμβρίου, ημέρα των Αγίων Αναργύρων.

Περισσότεροι από 1.300 συνάνθρωποι μας περιμένουν μόσχευμα. Ο χρόνος αναμονής ενός νεφροπαθή μπορεί να φτάνει τα 7-8 χρόνια.
Ο μέσος όρος δοτών/εκ πληθυσμού είναι το ¼ του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού.

Η πανδημία COVID-19 έπληξε τα μεταμοσχευτικά προγράμματα και στη χώρα μας, όπως και διεθνώς αν και ευτυχώς οι συνθήκες έχουν σχετικά ομαλοποιηθεί. 

Η ημέρα αποτελεί αφορμή δημόσιου διαλόγου και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ζητήματα της μεταμόσχευσης και της δωρεάς ιστών και οργάνων, πολύπλευρα ζητήματα με επιστημονικές, κοινωνικές, νομικές και βιοηθικές πτυχές που χρήζουν μιας σύγχρονης προσέγγισης και εθνικής στρατηγικής, καθώς στη χώρα μας τα ποσοστά δωρεάς οργάνων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια. 

Παρά τις προσπάθειες και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση που υπάρχει στον ευρύτερο κοινό,  θεσμικές αλλαγές παραμένουν αναγκαίες για την βελτίωση της κατάστασης και συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου αναμονής των ασθενών στις λίστες, την ενίσχυση του θεσμού του συντονιστή μεταμοσχεύσεων,  την οργάνωση τραπεζών ιστών, την στήριξη σε υποδομές και προσωπικό των εντατικών μονάδων, των  μεταμοσχευτικών κέντρων και των και κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.  Οι ανάγκες σε μοσχεύματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες και βιώσιμες λύσεις είναι αναγκαίες.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης” είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία σύλλογος δωρητών οργάνων. Ιδρύθηκε το 1985 από μια χούφτα Ηρακλειωτών που πήραν την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους για το ζήτημα της δωρεάς οργάνων.  Στα 37 χρόνια δράσης του ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Η Κρήτη διαχρονικά παραμένει ανάμεσα στις πρώτες περιοχές σε προσφορά μοσχευμάτων στη χώρα. 

Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Τρίτη 1-11-2022 από τις 17:00-20:00 στην πλατεία Ελευθερίας γιορτάζουμε για μια ακόμη χρονιά την Ζωή, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρητών Οργάνων με:

  • Ενημερωτικό περίπτερο και  πληροφοριακό υλικό για ενήλικες και παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. 
  • Διαδραστικά παιχνίδια για τα παιδιά για τη λειτουργία των οργάνων του σώματος
  • Έκθεση αρχειακού υλικού για τη δωρεά οργάνων, μέσα από τα 37 χρόνια δράσης του Παγκρήτιου Συνδέσμου
  • Εγγραφές για όσους επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων
  • Φτιάχνουμε ένα “λεύκωμα ζωής”: Μοίρασμα σκέψεων, εμπειριών, συναισθημάτων. Τιμούμε τις οικογένειες που πήραν τη γενναία απόφαση, γιορτάζουμε τα δεύτερα γενέθλια όσων κέρδισαν τη ζωή ξανά, στέλνουμε τις ευχές μας σε όσους περιμένουν!
  • Φοράμε το πράσινο ribbon για να μεταδώσουμε το μήνυμα

Παράλληλα, θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία στον Αιμοδοτικό Σταθμό σε συνεργασία με την μονάδα αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ.

Η ζωή είναι πιο ωραία όταν τη μοιράζεσαι!