Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο YALE και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με θέμα την Κρητική διατροφή και παράδοση.
Η τελετή έναρξης έγινε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Αίθουσα Συναυλιών), όπου κορυφαίοι επιστήμονες, συγγραφείς, διακεκριμένοι σεφ, διατροφολόγοι και σημαντικοί επαγγελματίες του κλάδου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου και συμμετείχαν στο Συμπόσιο το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Μαΐου.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους «στο φιλόξενο νησί μας», το διάσημο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Γέιλ, το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνδιοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο.
«Μαζί του υποδεχόμαστε την πολυμελή επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους chefs και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης, που θα έχουν και την συνολική επίβλεψη και επιμέλεια του Συμποσίου και είμαι σίγουρη ότι η πρωτοβουλία αυτή συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να προβληθεί η σπουδαιότητα και η αξία της Κρητικής διατροφής και γαστρονομίας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε διεθνές επίπεδο και εννοείται ότι ως Περιφέρεια Κρήτης την υποστηρίζουμε έμπρακτα, όπως και κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης, μεταφέροντας το καλωσόρισμα και τις ευχές για επιτυχία στη διοργάνωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.