ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Με επιτυχία υλοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Με επιτυχία υλοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με θέμα «Γονείς e-κπαιδευτείτε για την Ασφάλεια στο διαδίκτυο!» Όλοι οι γονείς παρέλαβαν πακέτο με υλικό cd, οδηγίες και μια χορηγία εκπαίδευσης στον γονικό έλεγχο.

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ξεν/χειου Μίνως κατακλείστηκε από κόσμο και ιδιαίτερα από ευαισθητοποιημένους γονείς που πραγματικά νοιάζονται για την προστασία των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Τονίστηκε ότι το Διαδίκτυο είναι ένα σύγχρονο εργαλείο, ένα αγαθό για όλους μας. Ο τρόπος χρήσης του είναι που εγκυμονεί κινδύνους.

Μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση δόθηκαν πληροφορίες και παραδείγματα που εξηγούν ότι: Ο στόχος μας δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε το Διαδίκτυο.Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο τρόπος χρήσης του διαδικτύου είναι αυτός που καθορίζει τις συνέπειες δηλαδή τα οφέλη όσο και τους κινδύνους που μπορεί να προσφέρει ή να προκαλέσει. Όταν αναφέρουμε ασφαλή χρήση δεν εννοούμε μόνο τα φίλτρα προστασίας και τα προγράμματα που μπορούν να εγκαταστήσουν οι γονείς αλλά πολύ περισσότερο η Παιδεία που πρέπει να έχουμε όλοι μας και η σωστή επικοινωνία με τα παιδιά μας.

Είναι περισσότερο στοχευμένος γονικός έλεγχος παρά μόνο τεχνολογική γνώση.

Το διαδίκτυο προσφέρει στα παιδιά και τους νέους απίθανες ευκαιρίες να ανακαλύπτουν, να συνδέονται και να δημιουργούν ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου ενέχει και κινδύνους. Για παράδειγμα, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν κόσμο που συμμετέχουν και οι ενήλικοι και περιέχει υλικό ακατάλληλο για τα παιδιά.

Πώς θα πρέπει να γονείς να ενισχύουν τα παιδιά τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους αυτούς; Δεν υπάρχει μία εύκολη απάντηση: οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το πόσο εξοικειωμένο είναι με τον υπολογιστή.

Προστατέψετε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο

  • Να είστε επιφυλακτικοί όταν δίνετε προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Να σκέφτεστε πάντοτε με ποιον μιλάτε.
  • Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα αξιόπιστα και δεν είναι όλοι ειλικρινείς στο διαδίκτυο.

 Ακολουθήστε τους κανόνες

  • Πρέπει να τηρείτε το νόμο, ακόμη και στο διαδίκτυο.
  • Να θυμάστε να ενδιαφέρεστε και για τους άλλους όπως και για τον εαυτό σας όταν είστε στο διαδίκτυο.

Η συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο

  • Οι νόμοι ισχύουν και στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Όταν είστε συνδεδεμένοι θα πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες, όπως πρέπει να ακολουθείτε τον ΚΟΚ όταν οδηγείτε. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας θεσπίστηκε πριν εξαπλωθεί ευρέως το διαδίκτυο, οι νόμοι ισχύουν και εκεί. Ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου είναι παράνομο και στο διαδίκτυο.
    Το διαδίκτυο παρέχει ευκαιρίες άνευ προηγουμένου για ελεύθερη επικοινωνία, αλλά ενέχει και ευθύνες. Για παράδειγμα, είστε συνεχώς υπεύθυνοι για το περιεχόμενο και τη νομιμότητα της δικής σας διαδικτυακής τοποθεσίας και όσων δημοσιεύονται σε αυτήν.
  • Πνευματικά δικαιώματα. Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουν τον τρόπο που εφαρμόζετε μια ιδέα, αλλά όχι και την ίδια την ιδέα. Η αντιγραφή υλικού από το διαδίκτυο για προσωπική χρήση επιτρέπεται, αλλά η προβολή του υλικού αυτού ως δικού σας απαγορεύεται. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε το υλικό για να φτιάξετε μια δική σας παρουσίαση, θα πρέπει να αναφέρετε την πηγή του.

Σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών

  • Να θυμάστε. Όταν δημοσιεύετε πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν έχετε πλέον τη δυνατότητα να τις ελέγχετε και ενδέχεται να μην μπορέσετε ποτέ να διαγράψετε όλα τους τα αντίγραφα.
  • Να ελέγχετε. Φροντίστε να γνωρίζετε πάντοτε σε ποιον δίνετε πληροφορίες και να κατανοείτε για ποιον σκοπό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.
  • Να σκέφτεστε. Είναι λογικό να δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα σας τα προσωπικά σας στοιχεία αν δεν είστε βέβαιοι για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν; Ενημέρωση για το ∆ιαδίκτυο.

Η παρέμβαση των γονέων

  • Ενημέρωση για το ∆ιαδίκτυο.
  • Συμφωνία για την χρήση του.
  • Συνοδεία των μικρότερων παιδιών.
  • Λίστα με παιδικές σελίδες.
  • Μηχανές αναζήτησης φιλικές στη χρήση.
  • Τα παιδιά να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες στο ∆ιαδίκτυο.
  • Ο υπολογιστής σε ένα συχνά χρησιμοποιούμενο χώρο του σπιτιού.
  • Ενημέρωση για τα τεχνολογικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα για τον έλεγχο του περιεχομένου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ονόματα των μαθητών, οι φωτογραφίες τους και οι άλλες προσωπικές τους πληροφορίες που είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο του σχολείου μπορούν να δημοσιευθούν μόνο στη διαδικτυακή τοποθεσία του σχολείου, με τη συναίνεση των μαθητών και των γονέων τους.

Κλείνοντας, η Διευθύντρια του Κέντρου Κατερίνα Κορνελάκη Οικονομάκη και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό ευχήθηκαν σε όλους ΚΑΛΗ και ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ! Απένειμαν επαίνους και βραβεία στις καλύτερες εργασίες των εκπαιδευομένων και η βραδιά έκλεισε με ένα πλούσιο μπουφέ και με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους.