ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Το Βολτ για το ρεπορτάζ του BBC για την Ελληνική Ακτοφυλακή

Το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC για τις επαναπροωθήσεις και τη βάναυση συμπεριφορά της ελληνικής ακτοφυλακής διασύρει διεθνώς τη χώρα μας και φέρνει στο προσκήνιο την τραγωδία στην οποία είμαστε όλοι συνεργοί και για την οποία συστηματικά σιωπούμε. Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις από πολλαπλές πηγές ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συνολικά είναι όχι απλά αποτυχημένη αλλά πρακτικά εγκληματική.

Άνθρωποι από χώρες που θα δικαιούνταν άσυλο απωθούνται καθημερινά από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετοί βρίσκουν το θάνατο. Πλάι τους χάνουν τη ζωή τους πολλοί που ίσως δεν δικαιούνται άσυλο αλλά απλά επιζητούν μια καλύτερη ζωή στη Γηραιά Ήπειρο. Ταυτόχρονα κάθε χρόνο στη χώρα μας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές την εποχή της συγκομιδής, είναι αισθητή η έλλειψη εργατικών χεριών.

Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές αύξησαν την ψήφο τους σε πολλές χώρες κόμματα που διατείνονται ότι η μετανάστευση αποτελεί μάστιγα. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές αύξησε όμως την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο και το Volt Europa (από 1 σε 5 ευρωβουλευτές). Το Βολτ έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό που περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση των κανονισμών που ρίχνουν όλο το βάρος στις χώρες στις άκρες της Ευρώπης σαν την Ελλάδα και τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
  • Ανάληψη ευθύνης για τις μεταναστευτικές ροές απευθείας από την ΕΕ και την αναδιοργάνωση της FRONTEX ώστε να πάψουν οι επαναπροωθήσεις και οι πνιγμοί.
  • Δημιουργία μια κοινής, ανθρώπινης πολιτικής ασύλου για όλη την ΕΕ.
  • Απαγόρευση της κράτησης των αιτούντων άσυλο και τη δημιουργία προγραμμάτων για τη γρήγορη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
  • Μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής ώστε να επιτρέπεται η κινητικότητα όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και των μεταναστών. Έτσι θα μπορούν να φεύγουν νόμιμα οι μετανάστες από την Ελλάδα για να αναζητήσουν καλύτερη εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτές τις πολιτικές δεσμεύεται να υποστηρίξει το Βολτ και στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.