ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση συντονιστών ομάδων εκπαιδευτικών που υλοποιούν Ευρωπαϊκά και Διεθνή προγράμματα κατά το τρέχον σχολικό έτος ή/ και παρελθόντα έτη

Συνάντηση συντονιστών ομάδων εκπαιδευτικών που υλοποιούν Ευρωπαϊκά και Διεθνή προγράμματα κατά το τρέχον σχολικό έτος ή/ και παρελθόντα έτη.

Την Πέμπτη 20/5/24, ο Διευθυντής της ΔΔΕ Ρεθύμνου κ. Μανούσος Μαραγκάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς ευρωπαϊκών και διεθνών Προγραμμάτων προκειμένου να τους συγχαρεί και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σχολεία:

  • 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
  • 2 ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
  • Εσπερινό ΕΠΑΛ Σπηλίου
  • Μουσικό Γυμνάσιο
  • Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Γυμνάσιο Ατσιποπούλου

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι οι συνέργειες όλων των σχολικών μονάδων μεταξύ τους είναι απαραίτητες με στόχο κυρίως τη δικτύωση υπό την ομπρέλα των προγραμμάτων και κινητικοτήτων «Εrasmus+».

Ο διευθυντής της ΔΔΕ Ρεθύμνου κ. Μανούσος Μαραγκάκης δεσμεύτηκε από το ερχόμενο σχολικό έτος να υποστηρίξει τη δημιουργία άτυπου γραφείου υπευθύνου ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων εντός της υπηρεσίας. Στόχος της Διεύθυνσης είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια των σχολείων και να μεταφερθούν καλές πρακτικές με βιωματικό τρόπο από και προς τα σχολεία σε κάθε επίπεδο καθώς και η αγαστή συνεργασία με
το αντίστοιχο τμήμα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κρήτης.

Ο Διευθυντής της ΔΔΕ Ρεθύμνου κ. Μαραγκάκης υποστήριξε : «Tα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, στα οποία μετέχουν τα σχολεία μας, αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην ανταλλαγή καλών πρακτικών, που προάγουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, την απόκτηση ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς συνεργασίας. Προσδοκία μας είναι να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας του τόπου μας. Με τη συμμετοχή μας στη νέα γενιά των προγραμμάτων Erasmus+ και άλλων διεθνών προγραμμάτων υπερβαίνουμε τις ενδεχόμενες στενότητες και μονομέρειες και ενισχύουμε την εξωστρέφεια, ενδυναμώνουμε εν τέλει τον ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα στην εκπαίδευση και συμβάλλουμε στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, της συναποδοχής και της κοινωνικής συνοχής».

Μετά από ανταλλαγή απόψεων προτάθηκε άμεσα να διοργανωθεί από όλα τα σχολεία που έχουν υλοποιήσει ή υλοποιούν Ευρωπαϊκά ή Διεθνή προγράμματα μια κοινή Ημερίδα διάχυσης καλών πρακτικών την Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024 σε σχολείο της πόλης. Ταυτόχρονα η εκδήλωση αυτή αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση ενημέρωσης και πόλο έλξης σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε παρόμοια προγράμματα.

Για το λόγο αυτό καλούνται τα σχολεία που έχουν υλοποιήσει προγράμματα Erasmus+ τα τελευταία 3 χρόνια:

Α) να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα Google σχετικά με την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή, δηλώνοντας συνοπτικά το θέμα μιας ολιγόλεπτης παρουσίασης του προγράμματος τους. https://forms.gle/9J2yRkVnk4xMp1q48

Β) να παρευρεθούν στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου στις 27/06/2024 στις 9.30 για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων της εκδήλωσης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν υλοποιηθεί και φέτος δεκάδες «ροές» στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων από τις σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Ρεθύμνου με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών και εκατοντάδων μαθητών.