ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό την Κυριακή (21/07/2024) με επιστολή πως αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Στις εντονότατες πιέσεις των Δημοκρατικών που ζητούσαν εδώ και περίπου ένα μήνα την παραίτησή του, “υπέκυψε” ο Τζο Μπάιντεν. Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, ο Πλανητάρχης ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία των ΗΠΑ.

Της απόσυρσής του προηγήθηκε ένας μήνας ακραίων πιέσεων σε βάρος του και μάλιστα από το εσωτερικό του κόμματός του, που του ζητούσαν να κάνει ένα βήμα πίσω.

Σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν, ο Μπάιντεν προσπαθούσε να υπεραμυνθεί των δυνατοτήτων του και τόνιζε πόσο ικανό θεωρεί τον εαυτό του -σε πρώτη φάση- να βγάλει εις πέρας την προεκλογική περίοδο και να συνεχίσει να ηγείται της χώρας.

Οι πιέσεις ωστόσο, φαίνεται να ήταν ισχυρότερες του εγωισμού του Τζο Μπάιντεν. 

Η πανωλεθρία στο ντιμπέιτ

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η πνευματική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν βρέθηκε στο προσκήνιο. Οι απανωτές γκάφες και η γενικότερη στάση του σε δημόσιες εμφανίσεις, πυροδοτούσαν συνεχώς τις συζητήσεις γύρω από την κατάσταση της υγείας του.

Ο Τραμπ μάλιστα, χρησιμοποιεί την ηλικία του Αμερικανού προέδρου ως επιχείρημα για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν.

Η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” ήρθε μετά το ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αλόγιστος ειρμός του Μπάιντεν και η αδυναμία του να σταθεί αντάξιος της περίστασης -ως νυν πρόεδρος των ΗΠΑ- κατάφεραν να επισκιάσουν ακόμη και τα κραυγαλέα ψέματα του Τραμπ ενώπιον του κόσμου.

Ήταν μόλις λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας των δύο ανδρών και τα σενάρια που ήθελαν τον Μπάιντεν να παραιτείται ήταν τα επικρατέστερα. Μέλη των Δημοκρατικών, χρηματοδότες, ακόμη και Μέσα Ενημέρωσης ζητούσαν δημόσια την απόσυρση του προέδρου.

Οι ενδείξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν προμήνυαν τίποτα από όσα θα ακολουθούσαν.