ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Καίγονται σπίτια σε Χαλάνδρι, Πεντέλη και Βριλήσσια!

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στη βορειοανατολική Αττική.

Φλόγες πολιορκούν σπίτια σε Πεντέλη και Άνω Βριλήσσια.

Πριν από λίγο νέο μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους για δασική πυρκαγιά στην περιοχή του Διονύσου:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή απομακρυνθείτε μέσω της Λεωφόρου Θησέως προς Κηφισιά».

Ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους Καλετζίου Μαραθώνα να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Λίμνης προς Μαραθώνα.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια ενώ σε άλλο μήνυμα του 112 οι κάτοικοι της περιοχής Κρασσά στα Άνω Βριλήσσια καλούνται να απομακρυνθούν προς κεντρικά Βριλήσσια ή προς Χαλάνδρι.

Πληροφορίες από τα Άνω Βριλήσσια αναφέρουν ότι σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Κάτοικοι είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά. Με λάστιχα στα χέρια βρέχουν περιμετρικά των οικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι πυρινες φλόγες. Τα ελικόπτερα κάνουν ρίψεις από χαμηλό ύψος προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά. 

Για πάρα πολύ άσχημη κατάσταση μίλησε στο ΕΡΤΝewsδήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης. Όπως είπε η φωτιά έχει προχωρήσει και στο ρέμα Βριλησσού από την ανατολική πλευρά της πόλης, έχει προχωρήσει εδώ και ώρα από την οδό Καλαβρύτων ενώ έχουμε και φωτιά και στην Παπαφλέσσα και Σεβαστιανού. «Είναι δηλαδή από τρεις πλευρές η φωτιά» υπογράμμισε.

Από το Πάτημα Βριλησσίων ο Κώστας Νούσης τόνισε ότι οι πυροσβετικές δυνάμεις είναι μέσα στα σπίτια για να προλάβουν ότι μπορούν.

Η φωτιά έχει μπει και μέσα στην Πεντέλη καίγοντας σπίτια και επιχειρήσεις. Γίνεται διαρκής προσπάθεια για εκκένωση της περιοχής ενώ ελικόπτερα κάνουν συνεχείς ρίψεις από πολύ χαμηλά.

Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

Όπως έγινε γνωστό γίνεται προλήπτική εκκένωση του Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 33 ασθενείς που μεταφέρονται στην Παμμακάριστο και Σπηλιοπούλειο.

Επίσης, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ.

Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

«Η φωτιά είναι στη Νέα Πεντέλη αλλά επειδή η φορά του ανέμου είναι προς το Χαλάνδρι, έγινε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και του Πατήματος Χαλανδρίου», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤΝews ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. Συνέχισε λέγοντας πως στο σημείο βρίσκονται τέσσερα υδροφόρα οχήματα του Δήμου Χαλανδρίου και περιμένουμε οδηγίες. 

Οι κάτοικοι θα πάνε στο αθλητικό κέντρο “Νίκος Πέρκιζας” για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία.

Κλιμάκια του Δήμου βρίσκονται στα σύνορα Χαλανδρίου και Νέας Πεντέλης στο Πάτημα ΙΙ και πρόσθεσε πως «έχουμε φέρει λεωφορείο και αυτοκίνητα και περνάμε από τα σπίτια πόρτα-πόρτα και ενημερώνουμε τον κόσμο, παράλληλα περιμένουμε οδηγίες από την Πυροσβεστική», ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόσοι κάτοικοι βρίσκονται στην περιοχή, καθώς αρκετοί λείπουν λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

Νωρίτερα στάλθηκαν μήνυματα για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και για εκκένωση στο Σπατατζίκι Μαραθώνα μέσω Λεωφόρου Τραπεζούντος προς Άγιο Στέφανο.

Οι νέες γραμμμές άμυνας σύμφωνα με την ενημέρωση από το κέντρο της Πυροσβεστικής και τον Βασίλη Βαθρακογιάννη «αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές από Γραμματικό προς Μαραθώνα, καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς το στρατιωτικό νοσοκομείο 414,όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Επίσης, περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς».