ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Οργή για τα …λευκά αλουμίνια της Λότζια!

Οργή σε κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης του Ρεθύμνου προκάλεσε η τοποθέτηση λευκών αλουμινίων στη «Λότζια», ένα Ενετικό οικοδόμημα το οποίο ανεγέρθηκε γύρω στα 1540 (και που τα τελευταία χρόνια στεγάζει πωλητήριο πιστών αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της παλιάς πόλης.

Παράλληλα, η ίδια υπηρεσία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στους ιδιοκτήτες ακινήτων στην παλιά πόλη, απαιτώντας την προσαρμογή στα παραδοσιακά πρότυπα, όπως τη χρήση ξύλινων κουφωμάτων. Αυτή η διπλή αντιμετώπιση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα να σχολιάζουν την αντιφατική στάση των αρχών.

Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο που εκφράζει την απογοήτευση πολλών: «Η κατάσταση στο Ελλαδιστάν είναι τελειωμένη. Για να πάρεις μια έγκριση από την αρχαιολογία, η διαδικασία είναι εξαντλητική και γεμάτη υπερβολικές απαιτήσεις. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε ξύλινα κουφώματα στην παλιά πόλη, ενώ οι ίδιοι βάζουν αλουμίνια σε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια! Γιατί να συνεχίσεις να δουλεύεις ως μηχανικός σ’ αυτή τη χώρα;»

Η αντίφαση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη συζήτηση για τη διαχείριση των ιστορικών μνημείων, εγείροντας ερωτήματα για τη συνέπεια και τη διαφάνεια των διαδικασιών.

[φώτο Χαρά Ζωνουδάκη]