ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Θέματα διαχείρισης νερού, απορριμμάτων, τουρισμού και πολιτισμού προώθησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης

Πλούσιο, γόνιμο και ιδιαιτέρως παραγωγικό ήταν το πρόσφατο τριήμερο υπηρεσιακό ταξίδι του Δημάρχου  Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, στην Αθήνα.

Ειδικότερα,  την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος προέδρευσε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., στη διάρκεια της οποίας, τα Μέλη του Δ.Σ ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό του Υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προτεινόμενες ενέργειες και εξετάστηκε  η συνεργασία της ΕΔΕΥΑ με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

 Επιπλέον, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα έργα ύδρευσης των ΔΕΥΑ τα οποία χρηματοδοτούνται  από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, η ολιστική προσέγγιση των έργων υδάτων στο ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και η συμμετοχή της ΕΔΕΥΑ στο έργο ‘Water Wise’.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος παρακολούθησε την εξαιρετική εκδήλωση  που διοργάνωσαν στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΚΕΔΕ για τη Διαχείριση Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας,  η οποία πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία της  Κ.Ε.Δ.Ε. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν  τη διαχείριση αποβλήτων και τις υποχρεωτικές συνενώσεις των ΦοΔΣΑ.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος μετέφερε τις εύλογες ανησυχίες του Δ.Σ της ΕΔΕΥΑ για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του ΥΠ.ΕΝ., στον Υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου.  Ο κ. Βορίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού πρώτα ενημερωθεί για το θέμα από το αρμόδιο Υπουργείο (Ενέργειας ).

Για θέματα διαχείρισης υδάτων, υγρών αποβλήτων και τιμολογίων  των ΔΕΥΑ,  άλλωστε, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ είχε συνεργασία με τον  Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων κ. Δημήτριο Ψυχογυιό.

Το πρωί της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος παρέλαβε  προσωπικά, για λογαριασμό του Δήμου Ρεθύμνης,  από την Πρόεδρο του Λυκείου  Ελληνίδων Ελλάδας κα Μαρία Παπαμάρκου, 34 εξαίσιους πίνακες ζωγραφικής, υψηλής καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας τιμώντας τη βούληση του αείμνηστου Λευτέρη Δρανδάκι, να δωρίσει μέρος της ζωγραφικής συλλογής του στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρεθύμνου «Λευτέρης Κανακάκης», νυν «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης».

Η συγκεκριμένη δωρεά αυτή βασίστηκε στην τελευταία βούληση του Λευτέρη Δρανδάκι για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης της γενέτειράς του, βούληση την οποία εξέφρασε προφορικά στον πιστό του φίλο και  μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι του ΛτΕ» κ. Άκη Λιναρά,  ο οποίος παραστάθηκε στην τελετή  παράδοσης – παραλαβής που  πραγματοποιήθηκε  στο κεντρικό κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων, στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος είχε επίσης συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη,  με την οποία εξέτασαν τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου Ρεθύμνης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία διαχειρίζεται το συγκεκριμένο Υπουργείο. Η πρόθεση και η ανταπόκριση της Υπουργού ήταν απολύτως θετική  και το θέμα θα εξειδικευτεί πολύ σύντομα.  

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος συμμετείχε ως Πρόεδρος της ΠΕΔ στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε για τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής  της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό και άλλους,  συναρμόδιους σε θέματα Αυτοδιοίκησης,  υπουργούς.