ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η εορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσης στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Το απόγευμα της Δευτέρας, 23ης Σεπτεμβρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης («Αγία Γαλατού»), στον οικισμόΚαψαλιανά της Ενορίας Αμνάτου, όπου χοροστάτησε κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος υπό του Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρσανίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκη, και άλλων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με αφορμή την Επέτειο των Εγκαινίων του εν λόγω Ιερού Ναού, που τελέσθηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Σεβασμιώτατος, στην προσλαλιά του, λαμβάνοντας αφορμή από το απόσπασμα του Αναγνώσματος της Παλαιάς Διαθήκης «ὡς φοβερὸς ὁ τόπος οὗτος» (Γένεσις, 28:17), σημείωσε πως ο τόπος αυτός, τον οποίο επέλεξε η Παναγία, είναι τόπος φοβερός, τόπος θαυμασίων, τόπος συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό. Ο Επίσκοπός μας προέτρεψε τους ανθρώπους πάντοτε, στα αιτήματά μας, να κατακλείομε με το «γενηθήτω τὸ θέλημά σου», γεγονός το οποίο δείχνει πνευματικό φιλότιμο και πνευματική ωριμότητα στους ανθρώπους.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Τρίτης, 24ης Σεπτεμβρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης της Ενορίας Πρασσών, όπου φυλάσσεται και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, «ἡ εὑρεθεῖσα ἐν τοῖς μυρτιδίοις», και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στην προσλαλιά του, κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη διπλή σημασία αυτής της ημέρας τόσο για την Εορτή της Παναγίας, σε ένα τόπο παναγιοσκέπαστο, τον οποίο Εκείνη επέλεξε με την φανέρωση της ιεράς Της εικόνος, όσο και για την επέτειο της θυσίας κατοίκων των Πρασσών κατά τη γερμανική Κατοχή, όταν, κατ’ αυτήν την ημέρα της Πανηγύρεως, εγκλωβίστηκαν και φονεύθηκαν από τους Γερμανούς. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την αξία να τιμούμε τους προγόνους μας και τη θυσία τους για τα αγαθά και ιδανικά της ελευθερίας, της πίστεως και της πατρίδος μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ενώπιον του Μνημείου των Πεσόντων, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, κατά την οποία ομίλησε κατάλληλα ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρασσώνκαι έγινε κατάθεση στεφάνων, παρουσία των τοπικών αρχών, του Βουλευτή Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Χνάρη, του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη, του Δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Γεωργίου Κλάδου, του ΘεματικούΑντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλη Βάμβουκα και πλήθους κόσμου, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, το ριζίτικο και τον βουβό πεντοζάλη από τους νέους του χωριού, ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος στους δρόμους των Πρασσών και στη συνέχεια παραδοσιακή φιλοξενία προς τους πολυπληθείς προσκυνητές.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης, όπου ευχήθηκε στην Καθηγουμένη, Γερόντισσα Θέκλα, για την εορτή των ονομαστηρίων της, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης.