ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Σπύρος Τσιρώνης για το Γυμνάσιο Περάματος Μυλοποτάμου

ΑΝΑΦΟΡΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας κατέθεσε στις 25 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου Περάματος Μυλοποτάμου.

Το κείμενο της αναφοράς του έχει ως εξής:

Για τους κ. κ. Υπουργούς α) Εσωτερικών και β) Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Θέμα: Κτιριακό πρόβλημα Γυμνασίου Περάματος Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης

O υπογράφων βουλευτής καταθέτει ως αναφορά προς τους αρμόδιους Υπουργούς την 119/15.9.2024 Ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Νομού Ρεθύμνης στην οποία αναφέρεται ότι μετά τους σεισμούς του 2021 στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, αλλά και λόγω παλαιότητας, το κτίριο του Γυμνασίου Περάματος Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν σε πρώτη φάση τη διαβεβαίωση από τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους μηχανικούς που το εξέτασαν ότι το σχολείο είναι ασφαλές και χρειάζονταν μόνο δευτερεύουσες παρεμβάσεις στην τοιχοποιία. Οι εργασίες ωστόσο καθυστέρησαν απελπιστικά να ξεκινήσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, κάτι που έγινε μόλις τον Ιούνιο 2024, με τη ρητή διαβεβαίωση πως όλα θα λειτουργήσουν κανονικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την 1η Σεπτεμβρίου, όμως, το σχολείο δεν ήταν έτοιμο, καθώς κατά την πορεία των εργασιών διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας και στα δύο κτίρια.

Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ότι φέτος το σχολείο θα στεγαστεί στο ένα μόνο κτίριο, που θα παραδοθεί προς χρήση ως τις 15/10/2024, με διχοτόμηση των αιθουσών με γυψοσανίδες, και παράλληλη «επιστράτευση» της βιβλιοθήκης του Λυκείου Περάματος, με ανάλογη «τριχοτόμηση». Έτσι, προκρίθηκε η λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που συνιστά τραγική υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας, αποξένωση των μαθητών από τη σχολική τάξη και αλλοίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού, ιδιαιτέρως δε σε έναν μικρό επαρχιακό τόπο όπως το Πέραμα Ρεθύμνης.

Επιπρόσθετα, η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θα γίνει με όρους συνωστισμού και επικινδυνότητας, επηρεάζοντας και το ΓΕ.Λ. Περάματος. Έτσι, π.χ. αίθουσα για 26 μαθητές θα στεγάζει δύο τμήματα των 24 μαθητών το καθένα, με μία κοινή έξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες σε πιθανή ανάγκη έκτακτης εκκένωσης του κτιρίου, με διεξαγωγή μαθήματος χωρίς να υπάρχει καθόλου ηχομόνωση, χωρίς να υπάρχει γνώση ποια εποπτικά μέσα για τη διδασκαλία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φυσικά ούτε λόγος για επαρκή αερισμό, ψύξη, θέρμανση και εξασφάλιση συνθηκών αποτρεπτικών για μετάδοση ασθενειών.

Παρακαλώ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για την απάντηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρόκειται να λάβουν χώρα προκειμένου:

α) να επισπευσθούν οι εργασίες αποκατάστασης και των δύο κτιρίων του Γυμνασίου Περάματος Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης ώστε να λειτουργήσει κανονικά εντός του τρέχοντος σχολικού έτους
β) σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η άμεση επισκευή του δευτέρου κτιρίου του Γυμνασίου Περάματος Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν λόγω της αναγκαστικής συστέγασης με το ΓΕ.Λ. Περάματος Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης.

Ο Βουλευτής
Σπυρίδων Τσιρώνης
Βουλευτής Αχαΐας