ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου: Πρωτοφανής στα πολεοδομικά χρονικά η μερική(;) ανάκληση διακοπής οικοδομικών εργασιών!

Η Λαϊκή Συσπείρωση στις 24 Ιουνίου έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των προκλητικών καταπατήσεων, ΔΗΜΟΣΙΩΝ εκτάσεων, ρεμάτων διαβάσεων στην περιοχή Σκαλέτας-Σταυρωμένου από μεγάλα Ξενοδοχειακά συμφέροντα με την  συγκάλυψη δημόσιων-δημοτικών  υπηρεσιών.

Συνεχίσαμε να καταθέτουμε νέα στοιχεία στην πολεοδομία, που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και στην περίπτωση της ΕΛΛΑΣ ΣΕΡΒΙΣΕΣ (συμφερόντων Τσακαλάκη) και της MEKAS INVESTMENTS (συμφερόντων Λίτινα)..

Εκπλαγήκαμε όμως με όσα σοκαριστικά, σκανδαλώδη και ενδεχομένως αξιόποινα αντικρίσαμε στην οικοδομική άδεια και στα τοπογραφικά διαγράμματα της MEKAS. Πιάστηκαν κυριολεκτικά «με την γίδα στην πλάτη». Πλήρης βιασμός των υψομετρικών δεδομένων (μέχρι και 7 ολόκληρα μέτρα) και του φυσικού ανάγλυφου σε βάρος του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας και όλων των ακινήτων της περιοχής. Με την 26157/23-7-24 καταγγελία μας στην πολεοδομία αποκαλύπταμε «συνειδητά ψευδείς δηλώσεις» στα τοπογραφικά και στα διαγράμματα κάλυψης. «Προφανή δόλο», ώστε ένα ακίνητο με ελαφρά κλίση (3% περίπου) προς την θάλασσα να το εμφανίσουν ως δήθεν αμφιθεατρικό. Ενώ η βόρεια πλευρά ήταν 5-6 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας, το παρουσίαζαν μόλις στα +0,10 του μέτρου. Αντίθετα στην νότια πλευρά το εμφάνιζαν 6-7 μέτρα ψηλότερα από την πραγματική. Πάνω σε αυτές τις προκλητικά ψευδείς στάθμες σχεδιάζουν την κατασκευή των κτιρίων χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες, την αποκοπή τους από τον ορίζοντα, τον αερισμό τους κλπ. Είναι απορίας άξιο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδέχτηκαν τέτοια εξόφθαλμα εκτρώματα σε βάρος κρίσιμων κοινωνικών αγαθών, όταν μάλιστα έχουν στην διάθεσή τους αφθονία σύγχρονων εφαρμογών που επιτρέπουν τον έλεγχο χωρίς καν να μετακινηθούν.

Αυτή η αποδοχή της εκτεταμένης αλλοίωσης των τοπογραφικών χαρακτηριστικών επέτρεψε να προχωρήσουν και στην πράξη, με τις χωματουργικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.

– Στην βόρεια πλευρά προχώρησαν σε αυθαίρετη εκχωμάτωση ακόμη και της προστατευόμενης της ζώνης παραλίας και αλλοιώνοντας τα υψομετρικά της χαρακτηριστικά, όπως ορίζονται στην  4855/10-7-1985 (ΦΕΚ 452/Δ/1985) Απόφαση του Νομάρχη. Από το + 5,50 μέτρα την υποβίβασαν μόλις στο + 0,10.  

– Σε μια έκταση 7-8 στρεμμάτων την βόρεια πλευρά του οικοπέδου εξαφάνισαν την υψομετρική διαφορά των 5,50 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

-Στην νότια πλευρά του οικοπέδου έχουν αποθέσει χιλιάδες κυβικά από τις εκχωματώσεις, κρύβοντας πλήρως τον ορίζοντα στην παράπλευρη του ΒΟΑΚ οδό, στον ίδιο τον ΒΟΑΚ αλλά και στις νοτιότερα κείμενες ιδιοκτησίες. Καθόλου αμελητέος δεν είναι και ο κίνδυνος ζημιάς στον έτσι κι αλλιώς επισφαλή πλακοσκεπή αγωγό με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Κάτω από το βάρος αυτών των καταγγελιών μας η πολεοδομία προχώρησε στην 25623/26-7-24 ΔΙΑΚΟΠΗ οικοδομικών εργασιών, την οποία μάλιστα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Δήμαρχος από το βήμα του ΔΣ την ίδια μέρα.

Ύστερα από αυτό η διαδικασία είναι γνωστή και δεδομένη. Έκθεση αυτοψίας, που αποτυπώνει τις αυθαιρεσίες. Επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Αφού πληρωθούν και εφόσον ο ιδιοκτήτης εκδηλώσει βούληση αποκατάστασης των αυθαιρεσιών, έκδοση ειδικής άδειας αποκλειστικά για αποκατάσταση των αυθαιρεσιών. Αφού αυτές αποκατασταθούν τότε και μόνο τότε είναι δυνατή η συνέχιση του έργου της οικοδομικής άδειας.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η πολεοδομία αποφάσισε, χωρίς μάλιστα να κοινοποιήσει την απόφασή της στους καταγγέλλοντες δημοτικούς συμβούλους,  την πρωτοφανή στα πολεοδομικά χρονικά, ΜΕΡΙΚΗ ανάκληση της διακοπής των οικοδομικών εργασιών!!!

Μια απόφαση προκλητικά μεροληπτική υπέρ των αυθαιρετούντων, που με εν γνώσει ψευδείς δηλώσεις παραπλάνησαν την υπηρεσία. Απόφαση που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, κονιορτοποιεί κάθε έννοια ισονομίας, καθιερώνει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι απόφαση που ευθέως αντιστρατεύεται και το γράμμα και το πνεύμα της πολεοδομικής νομοθεσίας, που αντιμετωπίζει κάθε οικοδομικό έργο ως σύνολο και όχι τμηματικά απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση με τις πολεοδομικές διατάξεις. Οικοδομική άδεια κατά το αρ. 28 του ν 4495/2017 είναι: Η διοικητική πράξη που επιτρέπει την εκτέλεση … οικοδομικών εργασιών που προβλέπονται στις μελέτες που τη συνοδεύουν, εφόσον οι εργασίες αυτές είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις. Ακόμη και άδειες μικρής κλίμακας (αρ. 41) για να εκδοθούν, προϋπόθεση είναι το ακίνητο στο οποίο εκτελούνται να υφίσταται απολύτως νόμιμα. Όλα αυτά η εδώ πολεοδομία τα τηρεί ευλαβικά μόνο στους «κοινούς θνητούς». Για τους «γαλαζοαίματους» με φουσκωτά πορτοφόλια και υψηλές διασυνδέσεις έχουν άλλες γραφές. Όταν πιάνονται με την γίδα στην πλάτη, με λίγη στάχτη στα μάτια του λαού προσπαθεί να τους ξελασπώσει. Έτσι επέτρεψαν να καταπατήσουν δημόσιους δρόμους και ρέματα, να χτίζουν πάνω σε αυτά, να κόβουν την πρόσβαση στη θάλασσα, τον ορίζοντα στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Βασικός υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω είναι η διαχρονική πολιτική που δίνει γη και ύδωρ στους μεγαλόσχημους και ενίοτε αμφιλεγόμενους επενδυτές. Στο έδαφος αυτό αναπτύσσεται και η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, τα όλο και πιο εκτεταμένα φαινόμενα γενικευμένης σήψης και διαφθοράς. Τα σπασμένα τα πληρώνει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ο εργαζόμενος λαός και όλα τα κοινωνικά αγαθά.

Με αυτό το καθεστώς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε.

  • Απαιτούμε ο δήμος και η πολεοδομία να ανακαλέσουν άμεσα την πρωτοφανή αυτή απόφαση. Να δημοσιοποιήσουν αμέσως όλες τις πράξεις τους από την απόφαση διακοπής μέχρι σήμερα. Θα έχουν ακέραιη την ευθύνη αν με την άδειά τους αυτή πραγματοποιηθούν νέες αυθαιρεσίες ή παγιοποιηθούν οι παλιές.
  • Να προχωρήσουν κανονικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες αυτοψίας, βεβαίωσης αυθαιρεσιών, προστίμων κλπ
  • Να επανεξετάσουν και τις δύο επίμαχες οικοδομικές άδειες με σκοπό την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, την προστασία του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής, των καταπατημένων ρεμάτων και δημοσίων διαβάσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων συνολικά.

Στην κατεύθυνση αυτή η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει κάθε θεμιτό μέσον. Ήδη καταθέσαμε στο ΔΣ αίτημα κοινοποίησης όλων των σχετικών διοικητικών πράξεων.    

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

  • Μανούσος Μανουσογιάννης
  • Ιωάννα Δακανάλη.

Υ.Γ. Παρά το γεγονός ότι η διακοπή εργασιών στηρίχθηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο αδιάσειστο αποδεικτικό υλικό που καταθέσαμε, ενεργώντας όχι από προσωπικό συμφέρον ή εμπάθεια αλλά στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας για την προστασία των συλλογικών αγαθών, παρ’ όλα αυτά η Πολεοδομία, αν και υπηρεσία του δήμου, όχι μόνο δεν μας κοινοποίησε την απόφαση ΜΕΡΙΚΗΣ ανάκλησης, όπως είχε υποχρέωση, αλλά ούτε και μετά την 34542/26-9-24 αίτηση, που μας ανάγκασε να καταθέσουμε, έχει ανταποκριθεί.  Έχουν πλήρη συνείδηση του διάτρητου χαρακτήρα της και την κρατάνε μυστική. Οφείλουν όμως να το κάνουν γιατί είμαστε αποφασισμένοι να την προσβάλουμε με κάθε θεμιτό μέσον.