ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΙΚΗ: Διαλύουν τις ΔΕΥΑ για να εκμεταλλευτούν το νερό οι ιδιώτες

Στις 11/09/2024 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Βασικό θέμα της συνέντευξης ήταν η εμφάνιση της  λειψυδρίας στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτής. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν χαρακτηρίζονται το λιγότερο απαράδεκτες και συνάμα προσβλητικές για όλους τους Έλληνες πολίτες τους οποίους, μάλλον, θεωρούν ανίκανους να κατανοήσουν το πρόβλημα και να αντιδράσουν. Συγκεκριμένα, κατά τα λεγόμενά τους, το κύριο μέτρο που πρέπει να παρθεί είναι η αύξηση της κοστολόγησης – τιμολόγησης, ώστε να αποθαρρύνεται ο καταναλωτής να καταναλώνει. Όλη η συνέντευξη κινήθηκε γύρω από την αύξηση του κόστους τιμολογίων, τον καταλογισμό ευθυνών στους δήμους που εμπλέκονται με τις αντίστοιχες ΔΕΥΑ, την εισχώρηση επιχειρήσεων στον τρόπο τιμολόγησης με εποπτεία πάντα της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και τέλος  τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ στο ¼ με τη δικαιολογία της καλύτερης λειτουργίας αυτών.

Οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ επ’ ουδενί συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας. Το μεγάλο πρόβλημα των ΔΕΥΑ είναι η υποστελέχωση που έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή διαχείριση και επίβλεψη των έργων που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Εν κατακλείδι, διαλύουν τις ΔΕΥΑ για να εισχωρήσει και εκεί ο ιδιωτικός τομέας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της λειψυδρίας είναι ο συστηματικός έλεγχος του αρδευτικού νερού, η κατανάλωση του οποίου αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής κατανάλωσης.

Υλοποιείται σιγά σιγά το σχέδιό τους για την ιδιωτικοποίηση του νερού, του οποίου το κόστος κατανάλωσης πρόκειται να αυξηθεί κατακόρυφα!

Η ΝΙΚΗ θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να αναδείξει το θέμα στη Βουλή και στα ΜΜΕ, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν  και να αντισταθούν στο εφιαλτικό σενάριο της ιδιωτικοποίησης. Το νερό αποτελεί πολύτιμο και ευλογημένο φυσικό αγαθό που οφείλουμε να προστατεύσουμε και δε νοείται να σχετίζεται  με τη δυνατότητα πλουτισμού και την ανάπτυξης ιδιωτικής κερδοφορίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”