ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Ώρα μηδέν» στη Μέση Ανατολή μετά τη μεγάλη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι φόβοι για χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως απάντηση στις δολοφονίες του ηγέτη Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν, επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, με το μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων.

Μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε στη δήλωσή του.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε το βράδυ της Τρίτης ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει» είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητά μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Από την πλευρά του Ιράν ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ανήρτησε στο Twitter μια απεικόνιση μιας μεγάλης υπόγειας κρύπτης όπλων, προειδοποιώντας ότι η νίκη για την Τεχεράνη είναι κοντά. «Η νίκη έρχεται από τον Αλλάχ και είναι κοντά», γράφει. Επίσης, προειδοποιεί ότι «τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του Σιωνιστικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, δε, οι Φρουροί της Επανάστασης είπαν ότι, αν το Ισραήλ ανταπαντήσει, τότε η αντεπίθεση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική».

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν βρήκαν τον στόχο τους, αν και ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων και πως «υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ.

Το BBC Verify μίλησε με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για να καταλάβει ποιος τύπος πυραύλων χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Patrick Senft, συντονιστής έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών Armament Research Services (ARES), λέει ότι τα θραύσματα υποδηλώνουν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι φθάνουν στους στόχους τους ταχύτερα από τους κοινούς πυραύλους κρουζ, προσθέτει, και «αποτελούν την πλειοψηφία των ιρανικών δυνατοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς».

Ο δρ Τόμας Καράκο, διευθυντής του προγράμματος για την πυραυλική άμυνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), είναι επίσης βέβαιος ότι χρησιμοποιήθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι.

Ο συνάδελφός του, Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος στο CSIS, λέει ότι η διαφορά μεταξύ της χθεσινής επίθεσης σε σύγκριση με την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο είναι ότι «περισσότεροι πύραυλοι φαίνεται να πλήττουν το Ισραήλ».

Προσθέτει, δε, ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητάς τους».

Εξειδικεύοντας το CNN, σημειώνει ότι χρησιμοποιήθηκαν παραλλαγές των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων της σειράς Shahab-3, όπως παρατήρησαν ειδικοί σε θέματα όπλων που ανέλυσαν βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Trevor Ball, πρώην ανώτερος τεχνικός εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, λέει στο CNN ότι θραύσματα που συνάδουν με παραλλαγές Shahab-3, όπως Emad ή Ghadr, ήταν αναγνωρίσιμα από εικόνες και βίντεο της επίθεσης. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά μοντέλα όπως ο Kheibar Shekan ή, λιγότερο πιθανό, ένας Fattah, προσθέτει.

Ο Shahab-3 αποτελεί τη βάση για όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν που χρησιμοποιούν υγρό καύσιμο, σύμφωνα με τον Patrick Senft, συντονιστή έρευνας στην Armament Research Services (ARES). «Είναι πιθανότατα βασισμένος σε έναν βορειοκορεατικό πύραυλο, ο οποίος ο ίδιος πιθανώς βασίζεται στους σοβιετικού σχεδιασμού πυραύλους Scud. Ο Shahab-3 ήταν ο πρώτος ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορούσε να φτάσει στο Ισραήλ».

Υπολείμματα ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος καθοδήγησης και της κεφαλής, ήταν ορατά σε εικόνες και βίντεο που συνέλεξε το CNN στο σημείο της επίθεσης με πύραυλο, στο σχολείο Shalhavot Chabad στην Gedera, σύμφωνα τόσο με τον Ball όσο και με τον Senft.

«Σε γενικές γραμμές, τέτοιοι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς δεν αφήνουν πίσω τους πολλά διαγνωστικά θραύσματα, αν λειτουργούν όπως προβλέπεται» προσθέτει, επίσης, ο Senft.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον υπερηχητικό πύραυλό του Fattah 1 κατά την επίθεσή του στο Ισραήλ, οι ειδικοί σε θέματα όπλων εκφράζουν σκεπτικισμό.

«Είναι ένας από τους νεότερους βαλλιστικούς πυραύλους τους και έχουν πολλά να χάσουν από τη χρήση του» επισημαίνει ο Ball. «Το Ισραήλ θα πάρει μια ιδέα για τις δυνατότητές του μόνο και μόνο από τη χρήση του. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να αποτύχει να λειτουργήσει, δίνοντας στο Ισραήλ μια ακόμη μεγαλύτερη εικόνα για τις δυνατότητές του».