ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Απάντηση στα ανυπόστατα σχόλια του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μ. Μανουσογιάννη

Η διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δημοτών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα βρέφη, γίνεται από την Κοινωνική Υπηρεσία μας με σεβασμό, διακριτικότητα και τήρηση των νόμων που διέπουν την προστασία των παιδιά και της οικογένειάς τους.

Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο, δεκτό, σύμφωνα με τον δικό μας τουλάχιστον κώδικα δεοντολογίας και ηθικής,  να γίνονται  τα βρέφη «βορά» για κοινωνικά σχόλια στα Δημοτικά Συμβούλια κι αντικείμενο κουτσομπολιού. Οι γονείς πάντα μπορούν να εξυπηρετηθούν από την Υπηρεσία, να λύσουν απορίες και να λάβουν βοήθεια. Η πρόσφατη παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μανουσογιάννη που δείχνει να τους «υιοθετεί» είναι τουλάχιστον περιττή, αν δεν είναι ιδιοτελής.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς που μας εμπιστεύονται βρέφη και νήπια, προσπαθούμε με αυστηρότητα να διασφαλίζουμε τους βέλτιστους όρους φιλοξενίας σε όλα τα επίπεδα: την υγιεινή, την ασφάλεια, τη διατροφή, την παιδιατρική παρακολούθηση, το παιδαγωγικό πρόγραμμα, την  ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργία ήρεμου και ευχάριστου για τα παιδιά περιβάλλοντος.

Για τους λόγους αυτούς, μεριμνούμε ώστε τα στελέχη των δομών να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σε επίπεδο κατάρτισης, τήρησης των όρων λειτουργιάς των δομών,  επικοινωνίας και κοινωνικής συμπεριφοράς. Έχουμε αποδείξει πως σε ότι αφορά την προστασία των παιδιών, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Σε αυτό το πνεύμα κρίθηκε αναγκαία από την Υπηρεσία η  μη ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων. Η διαδικασία ήταν απολύτως διαφανής, στηρίχτηκε σε βάσιμα στοιχεία και μαρτυρίες και η εισήγηση ήταν πλήρως τεκμηριωμένη, γι’  αυτό και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Αισθάνομαι την ανάγκη να πω πόσο λυπάμαι που χάριν στιγμιαίου εντυπωσιασμού και άγρας ψήφων, επιχειρείται συστηματικά τον τελευταίο καιρό μια ανοίκεια  «δολοφονία χαρακτήρων».

Όλη αυτή η παραφιλολογία, τύπου τηλεοπτικού «ριάλιτι», από τον κύριο Μανουσογιάννη, δεν τον τιμά, καθώς προσβάλει στελέχη του Δήμου εγνωσμένου κύρους, πολυετούς προσφοράς και μεγάλης αποδοτικότητας. Στελέχη που δουλεύουν αθόρυβα κι ακούραστα, θυσιάζουν τα Σαββατοκύριακα χωρίς να υπολογίζουν ωράρια, τρέχουν με το δικό τους όχημα  στον πάσχοντα δημότη όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο υπηρεσιακό αυτοκίνητο και η περίπτωση αξιολογείται ως  επείγουσα, συνοδεύουν τους ηλικιωμένους παντού χωρίς να διστάζουν ή να υπολογίζουν προσωπικό χρόνο, στελέχη που κράτησαν την συνοχή και την πρόνοια προς στους αδύναμους καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας,  διακινδυνεύοντας την υγεία τους μετακινούμενοι διαρκώς στα χωριά και  στους ανήμπορους συμπολίτες μας, για να υπηρετήσουν με ευαισθησία και ανθρωπιά τα καθήκοντά τους. Στελέχη με καλές σπουδές που συνεχίζουν να επιμορφώνονται και να βελτιώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους με φιλότιμο, με όραμα.

 Αν ο κύριος Μανουσογιάννης υπονοεί ότι είναι δική μου η ευθύνη για όσα καταλογίζει στην Υπηρεσία, θα έπρεπε να έχει το θάρρος να το πει ευθέως κι όχι να λασπολογεί εις βάρος ευσυνείδητων υπαλλήλων γιατί αυτό αποτελεί ύβρις. Ας μου επιτρέψει να του υπενθυμίσω ότι είμαι στο τιμόνι της Κοινωνικής Υπηρεσίας ήδη 5 χρόνια και οι Ρεθυμνιώτες,  με ηχηρό μήνυμα σταυροδοσίας πέρσι με τοποθέτησαν εκ νέου στη θέση αυτή. Γιατί ο καθένας από εμάς που εκτίθεται, κρίνεται και  για την ποιότητα στη δουλειά που ανέλαβε και για την αφοσίωση του στα κοινά και στον τόπο. Άλλωστε η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τις ανυπόστατες αιτιάσεις του κυρίου Μανουσογιάννη. Η τεράστια ζήτηση για μια θέση στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που μας κατατάσσει  πρώτους σε επιλογή για το Ρεθυμνιώτη γονέα μιλάει από μόνη της για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται και την προσφορά της Υπηρεσίας.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Δήμου Ρεθύμνου
Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα