ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος SMARTMOBAIR συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνης

Στην εναρκτήρια συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SMARTMOBAIR” η οποία φιλοξενήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας,  στις 14 και 15  Οκτωβρίου, συμμετείχε  ο Δήμος Ρεθύμνης.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως εταίρος στο έργο SMARTMOBAIR» που  υλοποιείται στο  πλαίσιο του INTEREG IPA ADRION 2021-2027 και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της βιώσιμης,  έξυπνης αστικής κινητικότητας και στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. 

Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας κοινής προσέγγισης για τον προσδιορισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των λύσεων για τη διαχείριση της αστικής κινητικότητας που  παρέχουν τα «έξυπνα»   πληροφοριακά συστήματα και  συστήματα μεταφορών, τα οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά από 6 εταίρους. Επιπλέον, στοχεύει στην επίτευξη σημαντικών αλλαγών στην κινητικότητα της πόλης, συμβάλλοντας στην μετάβαση προς τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η εναρκτήρια λοιπόν συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος, είχε  κυρίως συντονιστικό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν για πρώτη φορά. 

Στην συνάντηση τέθηκαν τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου και συζητήθηκαν οι άξονες δράσης του καθώς και οι υποχρεώσεις του κάθε εταίρου. Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τους φορείς τους, το σχεδιασμό τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου.  Παράλληλα με την εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε και το σεμινάριο “Ανάπτυξης Δεξιοτήτων” (Capacity Building Seminar).

Το Δήμο Ρεθύμνης  εκπροσώπησε ο κ. Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης, Σύμβουλος Δημάρχου,  ως συντονιστής του έργου (Project Coordinator).

Ο Δήμος Ρεθύμνης υλοποίησε δυο παρουσιάσεις στα πλαίσια της εναρκτήριας συνάντησης και  ακόμη μια παρουσίαση στα πλαίσια του σεμιναρίου. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση για τον Δήμο κι επιπλέον μια για την πιλοτική εφαρμογή που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του έργου.

Η τρίτη παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου, αφορούσε τα ευφυή συστήματα σχετικά με την βιώσιμη κινητικότητα που έχουν εφαρμοστεί στο Δήμο Ρεθύμνης.

Επικεφαλής του έργου είναι το Επιστημονικό Πάρκο AREA που εδρεύει στην Ιταλία και οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι :

  • Επιστημονικό Πάρκο AREA (Area Science Park) (Επικεφαλής εταίρος), Ιταλία
  • Επαρχιακή Εταιρεία Μεταφορών της Γκορίτσια, Ιταλία
  • Δήμος Κόπερ, Σλοβενία
  • CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, Ελλάδα
  • Δήμος Ρεθύμνης, Ελλάδα
  • Κέντρο Καινοτομίας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Βελιγραδίου-ICMF, Σερβία
  • Πόλη του Νις, Σερβία
  • Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης της Περιοχής του Σαράγιεβο-SERDA, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
  • Δήμος Νέου Σαράγιεβου, Βοσνία κι Ερζεγοβίνη
  • Ινστιτούτο μεταφορών της Αλβανίας, Αλβανία και ,
  • Περιφερειακό Συμβούλιο της Σκόδρα, Αλβανία.