ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

Σε συνέχεια της απόφασης της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη για την ίδρυση 3.448 νέων Τμημάτων Ένταξης (ΦΕΚ 3955 τ. Β΄ 23 Ιουλίου 2025) σε όλη τη χώρα, η ΔΔΕ Ρεθύμνου ανακοινώνει την ίδρυση 6 νέων Τμημάτων Ένταξης σε σχολικές μονάδες, σύμφωνα με την εισήγησή της που ολοκληρώθηκε με τn συνεργασία των σχολικών μονάδων, το ΚΕΔΑΣΥ και την ΠΔΕ Κρήτης.

Συγκεκριμένα ιδρύονται επτά νέα τμήματα ένταξης:

  • 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ρεθύμνου,
  • Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου,
  • 5ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ρεθύμνου – Αρσάνιο Γυμνάσιο,
  • 2ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου – «Παντελής Πρεβελάκης»,
  • 1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου,
  • 3ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου,
  • 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑ.Λ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

Ο Διευθυντής κ. Μανούσος Μαραγκάκης για τη σημαντική αυτή επέκταση των δομών ενταξιακής εκπαίδευσης δήλωσε: Αυτή η πρωτοβουλία ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα παροχής ισότιμης πρόσβασης στη μάθηση για μαθητές/τριες με ειδικές ανάγκες. Στηρίζει τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι ήδη υπηρετούν στις σχολικές μονάδες. Προάγει τη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού και περιεκτικού σχολικού περιβάλλοντος.

Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της νέας αυτής πρωτοβουλίας, ενδυναμώνει το δίκτυο ειδικών δομών στις βαθμίδες της δευτεροβάθμιας – με πολλαπλάσια αύξηση σε Λύκεια και ΕΠΑΛ (600 % και 750 % αντίστοιχα) μια αύξηση που θα επηρεάσει αναλογικά και την μόνιμη απασχόληση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Η διεύθυνσή μας:

  • Αναγνωρίζει τη συμβολή των σχολικών κοινοτήτων που έκαναν το πρώτο βήμα ανταποκρινόμενες στο αίτημα ίδρυσης και των Περιφερειακών Κέντρων Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), και ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο για την συνεργασία και την υποστήριξη.
  • Εξασφαλίζει τη γρήγορη και ποιοτική έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων εντός της νέας σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία των διευθυντών και του συλλόγου διδασκόντων.
  • Προσβλέπει σε μια σύγχρονη παιδεία όπου εντός του πεδίου της σχολικής τάξης προάγει την ισότητα και τη συμπερίληψη.

Τα νέα Τμήματα Ένταξης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στο όραμά μας για σχολείο χωρίς αποκλεισμούς.

Δρ. Μανούσος Ν. Μαραγκάκης
Δντής ΔΔΕ Ρεθύμνου