ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Έτοιμοι οι Ρεθυμνιώτες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους – του Μανώλη Γασπαράκη

Η δυναμική παρουσία του κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μαζικές συγκεντρώσεις του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (ΕΚΜ) με τον Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης αποδεικνύει ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί υπέρ της Αριστεράς και σε βάρος των μνημονιακών κομμάτων.

Το σύνθημα «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς» παίρνει σάρκα και οστά στο Ρέθυμνο ως προς την καταδίκη Μνημονίων και τρόικας. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία ολοένα και αυξάνεται, τη στιγμή που ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτη δύναμη.

Οι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στο Ρέθυμνο στοχεύουν να διατηρήσουν την τρίτη θέση στον πολιτικό χάρτη του νομού, με σημαντικά αυξημένο ποσοστό και ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Άνθρωποι αναγνωρίσιμοι, από τον χώρο της παιδείας, της υγείας και των υποδομών, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ως σωτήρες και μεσσίες, αλλά ως απλοί, ενεργοί πολίτες, που στόχο έχουν να δώσουν ένα τέλος στη μνημονιακή εξαθλίωση που έχει χτυπήσει και την πόρτα του Ρεθύμνου. Αυτά τα δείγματα γραφής από τις πολυετείς μάχες και τη συνεχή τους πολιτική παρουσία εκτιμούν οι πολίτες, οι οποίοι αναμένεται και να τους στηρίξουν. Κομβικό ζήτημα για την τοπική κοινωνία αποτελεί το θέμα της υγείας, με το νοσοκομείο του Ρεθύμνου να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού, οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα και ο «σκουριασμένος» αξονικός τομογράφος ο οποίος είναι συχνά εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών, συνθέτουν το ζοφερό τοπίο.

Όλα αυτά τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε ιδιωτικές κλινικές, με τους απελπισμένους ασθενείς να «πλημμυρίζουν» το νοσοκομείο της πόλης, χωρίς οι γιατροί να προλαβαίνουν να τους εξυπηρετήσουν. Τραγική είναι η κατάσταση και στην εκπαίδευση, καθώς οι σχολικές υποδομές είναι ελλειμματικές, ενώ έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που δημιουργήθηκε το τελευταίο κτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η οικονομική και ασφαλής μετακίνηση από και προς το Ρέθυμνο φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, με τον άκρως επικίνδυνο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και με την απουσία, τα τελευταία χρόνια, πλοίου που θα συνέδεε το Ρέθυμνο με τον Πειραιά. Πρόβλημα το οποίο φαίνεται να λύνεται προσωρινά, έπειτα από τη δημιουργία Ναυτιλιακού Συνεταιρισμού Λαϊκής Βάσης. Το πλήγμα για τον τουρισμό είναι τεράστιο, καθώς μια κατεξοχήν τουριστική πόλη όχι μόνο παρουσιάζει έλλειψη σε πλοίο, αλλά πάσχει και στις τουριστικές υποδομές. Ένας νομός – θύμα, αφημένος στη μοίρα του εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που χρεώνεται απολύτως στα κόμματα της εξουσίας. Αυτά τα κόμματα οι πολίτες του Ρεθύμνου είναι αποφασισμένοι να τα μαυρίσουν, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί τους στο νησί αντιδρούν σπασμωδικά και πανικόβλητοι.

πηγή