Στην Ελλάδα υπάρχει μακροχρόνια παράδοση στην παραγωγή οίνου από την αρχαιότητα. Αρχαιολογικά στοιχεία βρίσκουμε σε ανασκαφές και ναυάγια, όπου έχουν βρεθεί μεγάλα πήλινα δοχεία με υπολείμματα κρασιού και λαδιού, αλλά και σπόροι σιταριού που προορίζονταν για εξαγωγή στις βόρειες χώρες. Ήταν βασικά στοιχεία της αγροτικής παραγωγής, και το κρασί αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων. Συμμετείχε είτε στο οικογενειακό γεύμα είτε σε γνωστές και θρησκευτικές πανηγύρεις.
Η ποικιλία στον ελληνικό αμπελώνα διαφοροποιείται ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί οινοπαραγωγικοί προορισμοί που μπορείτε να επισκεφθείτε για να απολαύσετε ντόπιες ποικιλίες, μοναδικές στο είδος τους και με ξεχωριστή ταυτότητα.
Η μαλαγουζιά https://amazinggreekwines.com/el/krasia/wines/malagouzia/ θεωρείται από τους λάτρεις του λευκού κρασιού ως η «αυτοκράτειρα» του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για κρασί με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου, βερίκοκου, αλλά και λουλουδιών, που προσδίδουν στο ποτήρι δροσερή και φρέσκια αίσθηση. Συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, σαλάτες, λευκά τυριά και γενικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.
Είναι ένα αρωματικό και ελαφρύ κρασί, το οποίο προτιμάται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αφού πίνεται ευχάριστα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η παραγωγή του γίνεται κυρίως σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να διατηρηθεί η φρουτώδης γεύση του. Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί το αφήνουν να ωριμάσει και σε βαρέλι, αποκτώντας έτσι πιο σύνθετο και γεμάτο χαρακτήρα.
Η Μαλαγουζιά καλλιεργείται σε περιοχές της Αττικής, της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Πολλά οινοποιεία έχουν βραβευθεί διεθνώς για την ποιότητα των κρασιών τους, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ποικιλία να εκπροσωπεί επάξια τα ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, το μοσχοφίλερο https://amazinggreekwines.com/el/krasia/wines/moshofilero/ είναι μία αρωματική και εκλεπτυσμένη λευκή ποικιλία που έχει κερδίσει τις καρδιές των οινόφιλων. Καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία, χαρίζοντας κρασιά με γκριζωπή απόχρωση και αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονιού και μπαχαρικών.
Η φρεσκάδα και η οξύτητά του το καθιστούν ιδανικό για καλοκαιρινή κατανάλωση, ειδικά το βράδυ, συνοδεύοντας πιάτα με ψάρια, λεμονάτες σάλτσες ή ακόμη και πικάντικες ανατολίτικες γεύσεις. Πολλοί το αποκαλούν το «ελληνικό Gewürztraminer» λόγω της έντονης και πολυεπίπεδης γεύσης του.
Πέρα από τα λευκά, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά κόκκινα κρασιά. Το ξινόμαυρο της Μακεδονίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τα δυνατά ταννικά του χαρακτηριστικά και τη μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Από την άλλη, το αγιωργίτικο που καλλιεργείται κυρίως στη Νεμέα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες. Έχει φρουτώδηγεύση με νότες κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, συνοδεύοντας ιδανικά πιάτα με κόκκινα κρέατα.
Τα τελευταία χρόνια, τα ροζέ κρασιά έχουν γνωρίσει τεράστια άνθηση στην Ελλάδα. Με ελαφρύ χαρακτήρα, ισορροπία ανάμεσα στη φρεσκάδα του λευκού και την ένταση του κόκκινου, αποτελούν ιδανική επιλογή για ελαφριά γεύματα, finger food και καλοκαιρινά μενού. Είναι ευχάριστα όλες τις ώρες, αλλά ξεχωρίζουν ιδιαίτερα σε βραδινά δείπνα με φίλους.
Σήμερα, η ελληνική οινοποιία καταφέρνει να συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία. Πολλοί νέοι παραγωγοί στρέφονται σε βιολογικές καλλιέργειες και εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνικές που επιτρέπουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Έτσι, τα ελληνικά κρασιά βραβεύονται συνεχώς, συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς και γίνονται ολοένα και πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο.






