Loading Events

« All Events

Το Φεστιβάλ Αντίβαρο φιλοξενεί την παράσταση «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»

12 Μαΐου στις 21:00
12€

Η πολυβραβευμένη παράσταση Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, που κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο Κοινού στο GRAPE 2025 – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, καθώς και το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το 2024/25  επιστρέφει στο Ρέθυμνο, στο Φεστιβάλ Αντίβαρο για τρεις -λόγω αυξημένης ζήτησης- παραστάσεις: Τρίτη, 12 – Τετάρτη, 13 & Πέμπτη, 14 Μαΐου 2026.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η sold – out παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα που ξεκίνησε από την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση στη σύνδεση της μαγείας με τη μαγειρική ως γυναικείο μυστικό κώδικα της περιοχής της Θεσσαλίας.

Στη σκιά της ανδρικής εξουσίας, οι γυναίκες παρέμειναν στο περιθώριο, χωρίς να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών. Πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλλαν στην οικονομία της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες, είχαν και την ευθύνη της τροφοδοσίας των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν έναν μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας, των «πρακτικών», του ξεματιάσματος και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι. Στη Θεσσαλία, η παράδοση θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο «κατέβασμα» του φεγγαριού.

Τρεις νεαροί ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, όπως έχει καταγραφεί στο δικό τους σώμα, μέσα από τις αναφορές στις δικές τους γιαγιάδες. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, δηλαδή τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, και έχοντας ως αφετηρία τα στάδια της παρασκευής της πίτας, αφηγούνται ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκιανού, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και έρευνας, από παραδοσιακά τραγούδια και συνεντεύξεις γυναικών έως ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Δραματουργία – σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Ηχητικό περιβάλλον – πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνα Μαρδίκη (Η κατασκευή των κοστουμιών είναι μια ευγενική χορηγία του Εργαστηρίου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών)
Φωτισμοί: Γιώργος Αντωνόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη
Φωτογραφίες – βίντεο προώθησης: Χαράλαμπος Βλαχοδήμος, Ηλίας Λαχανάς
Μοντάζ – βίντεο προώθησης: Στυλιανός Βλαχοδήμος

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Ημέρα & Ώρα Παράστασης: Τρίτη, 12 – Τετάρτη, 13 & Πέμπτη, 14 Μαΐου στις 21.00
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Είσοδος : 10, 12 €
Εισιτήριο διαρκείας για 7 παραστάσεις του Φεστιβάλ: Δεν συμπεριλαμβάνεται
Τηλ. Κρατήσεων: 6988399325
Χώρος: θέατρο ΑΝΤΙΒΑΡΟ, Κριτοβουλίδου 15-17, Ρέθυμνο 741 31
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και την Ομάδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ μπορείτε να βρείτε εδώ
FBΘεατρο Αντιβαρο & Festival Antivaro
Παραγωγή: Αντίβαρο

Organizer

  • Φεστιβάλ Αντίβαρο
  • Phone 6988399325

Venue

  • Θέατρο Αντίβαρο
  • Κριτοβουλίδου 15
    Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Greece
    + Google Map
  • Phone 2831051501