ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου 2012

Το Ρέθυμνο, με κέντρο αναφοράς τη φύση και τον άνθρωπο, σας προσκαλεί στο Αναγεννησιακό του Φεστιβάλ.  25 Αυγούστου με 5 Σεπτέμβρη. Eκδηλώσεις σε κάστρα, ενετικές εκκλησίες, τζαμιά, δρόμους και πλατείες μιας ατμοσφαιρικής πόλης.

Όραμα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης είναι να υποστηρίξει τον πολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών, καθώς και μεταξύ της Επιστήμης και της Τέχνης. Διάλογος, που μέχρι τώρα χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, αλλά, κυρίως, από έριδες, διαμάχες και πολέμους. Ο σχεδιασμός έγινε με άξονα την επιθυμία να προσελκύσουμε τα παιδιά με τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν στη «δική τους διοργάνωση», σε ένα ποιοτικό αλλά και προσιτό φεστιβάλ όπου μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν με ευχαρίστηση, θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, αλλά και θα πρωταγωνιστήσουν. Κεντρικό ρόλο θα παίξει ο τοπικός πληθυσμός, τον οποίο αισθανόμαστε ως συνδημιουργό και όχι ως θεατή.

Στο κέντρο των εκδηλώσεων παραμένει το πρώτο φυσικό και πιο αγαπημένο όργανο των ανθρώπων, η φωνή.

Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στην παλιά μουσική μουσική με καταξιωμένους καλλιτέχνες και σύνολα: Γιώργος Πέτρου, Νίκος Σπανός, Μάιρα Μηλολιδάκι, Νίκος Σπανάτης, Camerata, Ex Silentio, Sinfonia. Παιδιά θα μας παρουσιάσουν Αναγεννησιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές τού Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα παρουσιάσουν το αναγεννησιακό παιχνίδι «Ρυθμομαχία», το παιχνίδι των φιλοσόφων, στο οποίο αναφέρεται ο, γεννηθείς το 16ο αιώνα στο Ρέθυμνο, μαθηματικός, αστρονόμος και ανθρωπιστής Francesco Barozzi. Θα απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις από την Κρητική και την Ευρωπαϊκή αναγέννηση και δρώμενα σχεδιασμένα και πραγματοποιημένα από εθελοντές.

Σας περιμένουμε στην καρδιά της πόλης, στο Ρέθυμνο, για να κατακτήσουμε και τη δική σας καρδιά!

Δρ. Άρτεμις Παπαδάκι
Υπεύθυνη Σχεδιασμού και Οργάνωσης

Το Πρόγραμμα

Εικαστικά

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MUUMPWPu7Zg[/youtube]

Ένας θεσμός, όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ στο 25ο έτος της πορείας του, αποδεικνύει τη συνέπεια και την αντοχή του στο χρόνο χωρίς να διακινδυνεύει την απώλεια της θέρμης των εμπνευστών και των αποδεκτών του.

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ επιβεβαιώνει την αναφορά του τόπου και των ανθρώπων του με την καλλιτεχνική παράδοση σε μια από τις καλύτερες στιγμές της: την περίοδο που άνθησε η Κρητική Αναγέννηση. Την εποχή που το Ρέθυμνο, αν και κάτω από την ενετική κυριαρχία, κατάφερε να αναδείξει την αστείρευτη παραγωγή πολιτισμού μέσα από τους ανθρώπους του, τον Γεώργιο Χορτάτζη, τον Βιτσέντζο Κορνάρο, τον Τζάνε Μπουνιαλή, τον Ιωάννη Ανδρέα Τρωίλο, τον Φραντζέσκο Μπαρότσι, την Ακαδημία των Vivi και πολλούς άλλους. Τότε θεμελιώθηκαν το κρητικό θέατρο, η ποίηση ως λειτουργία κοινωνική, η εξέλιξη της κρητικής διαλέκτου και των ιδιωμάτων της, στοιχεία που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του εθνικού μας πολιτισμού.

Μετά την αποχή ενός χρόνου, οφειλόμενη στην οικονομική δυσχέρεια που πλήττει και τον Πολιτισμό, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ επανέρχεται ως αυθεντική πνευματική και καλλιτεχνική πρόταση. Η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι αποθαρρυντικές, συγκέντρωσε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μαζί με τους συμπολίτες μας, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους τεχνικούς, όλους εμάς που προτάξαμε αποφασιστικά την αγάπη μας για την ιστορία και τον πολιτισμό απέναντι στις οικονομικές αντιξοότητες.(δυσκολίες της διοργάνωσης.)

Σας προσκαλούμε να ανιχνεύσουμε μαζί, λοιπόν, τη μαγεία των διαχρονικά επίκαιρων θεατρικών διαλόγων, την ελευθερία των στίχων των τραγουδιών, τον αυθορμητισμό των αναγεννησιακών παιχνιδιών, την αισιόδοξη οπτική των εικαστικών δημιουργιών εμπνευσμένων από την Αναγέννηση, την εσωτερική γαλήνη της μουσικής.

Γιώργης Χ. Μαρινάκης
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου

Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη
Η Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Η.Ρ. Εντεταλμένη Δημ. Σύμβουλος Πολιτισμού – Τουρισμού