ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εργαστηριακές συναντήσεις εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο

ΘόλοςΞεκίνησαν με κέφι και συνεχίζονται διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών των σχολείων της περιοχής μας, οι 3/ωρες εργαστηριακές συναντήσεις που διοργανώνουν οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τον Γιώργο Κατσαντώνη, πρ. Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης.

Ο κύριος χώρος στον οποίο ξεκίνησαν να υλοποιούνται τα εργαστήρια είναι η Μουσική Σκηνή του Θόλου, Νικηφόρου Φωκά 86, Μακρύ Στενό, τον οποίο με μεγάλη χαρά πρόσφερε ο Γιώργος Κατσαντώνης, ενισχύοντας την προσπάθεια αυτή.

Οι θεματικές των εργαστηριακών συναντήσεων επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής πρακτικής των πολύμηνων προγραμμάτων, τα οποία υλοποιούνται στη διάρκεια κάθε διδακτικού έτους, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και ανατροφοδότηση.

Τα αντικείμενα των εργαστηριακών συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα για τους μήνες Ιανουάριο & Φεβρουάριο είναι:

• Το θέατρο του καταπιεσμένου – Τεχνική του Θεάτρου Φόρουμ, με παιχνίδια και ομαδικές ασκήσεις προς τη συνειδητοποίηση και τη διαχείριση προβλημάτων. Συντονίστρια: Κυριακή Καλαντζίδου
• Παιδαγωγός Εμψυχωτής – Τεχνικές Κοινωνικοπαιδαγωγικού, Συνθετικού Θεάτρου & Μουσικοκινητικής. Συντονιστής: Μανώλης Φιλιππάκης
• Μια ιστορία θα φτιάξω και θα πω – Προσέγγιση ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων μέσα από παιγνιώδη διαδικασία σύνθεσης μιας προφορικής ιστορίας. Συντονιστές: Μαρία Τσουκνάκη – Άλκης Πασχαλίδης
• Ένα σώμα όλοι – Κατασκευή παραδοσιακής κούκλας. Συντονίστρια: Κατερίνα Γιαβρίδη
• Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού – Διαμόρφωση ομάδας. Συναισθήματα. Συντονίστρια: Αθανασία Κώστα
• Contact και στοιχεία εκφραστικού χορού – Αποδοχή, επαφή, λειτουργικότητα, έκφραση, επικοινωνία, χαρά μέσα από βασικές αρχές κίνησης. Συντονίστρια: Θάλεια Λαζαρίδου
• Φιλοσοφία για παιδιά με οδηγό αρχαίους μύθους – Με τη μέθοδο της «φιλοσοφίας για παιδιά» και ερέθισμα αρχαίο μύθο αναπτύσσεται η κριτική και δημιουργική σκέψη των παιδιών. Συντονίστρια: Σοφία Νικολουδάκη
• Πηλός σαν ζυμάρι. Συντονιστής: Γιώργος Κατσαντώνης

Για την ικανοποίηση της μεγάλης ανταπόκρισης και συμμετοχής των εκπαιδευτικών δημιουργήθηκαν περισσότερες από μια ομάδες, αν και ο αρχικός στόχος ήταν τα εργαστήρια για κάθε διαφορετικό αντικείμενο να πραγματοποιούνται και να ολοκληρώνονται σε μια συνάντηση, ενώ τα αντικείμενα των συναντήσεων να εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι, κάποιες από τις παραπάνω εργαστηριακές συναντήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται.

Για τις ιδιαίτερες ανάγκες συγκεκριμένων αντικειμένων αναζητήθηκε ένας ακόμα χώρος, ο οποίος και παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Μανόλη Τραπιεράκη. Πρόκειται για την αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην οδό Γοβατζιδάκη 17.

Τις επόμενες δυο εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:

Στη Μουσική Σκηνή του Θόλου, Νικηφόρου Φωκά 86, Μακρύ Στενό:

• Δευτέρα 4 Μαρτίου: Φιλοσοφία για παιδιά με οδηγό αρχαίους μύθους – Με τη μέθοδο της «φιλοσοφίας για παιδιά» και ερέθισμααρχαίο μύθο αναπτύσσεται η κριτική και δημιουργική σκέψη των παιδιών. Συντονίστρια: Σοφία Νικολουδάκη (18:00 – 20:00)

• Τετάρτη 6 Μαρτίου: Ψηφιδωτό. Συντονιστής: Γιώργος Κατσαντώνης (18:00 – 20:00)
• Δευτέρα 11 Μαρτίου: Συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής. Συντονίστρια: Μαρία Σταυριανάκη (18:00 – 20:00)
• Πέμπτη 14 Μαρτίου: Σενάριο εκπαιδευτικού δράματος Η Περίπτωση της Φρουτοπίας του Ευγένιου Τριβιζά Μια επινοημένη ανθρώπινη κατάσταση βασισμένη στη δομή και τα στοιχεία του δράματος μέσα από δραματικές τεχνικές (δρω – δράση – δράμα) Συντονιστής: Παντελής Ιωακειμίδης (16:15 – 19:15 & 19:30 – 21:30)

Στο χώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Γοβατζιδάκη 17:

• Τρίτη 5 Μαρτίου: Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού – Διαμόρφωση ομάδας. Συναισθήματα Συντονίστρια: Αθανασία Κώστα (17:30 – 20:30)
• Παρασκευή 8 Μαρτίου: Μουσικοκινητικά παιχνίδια Διαμόρφωση ομάδας. Συναισθήματα Συντονίστριες: Ελένη Τσαουσάκη & Αναστασία Σταυρουλάκη (17:00 – 19:00 & 19:30 – 21:30)
• Τρίτη 12 Μαρτίου: Contact και στοιχεία εκφραστικού χορού – Αποδοχή, επαφή, λειτουργικότητα, έκφραση, επικοινωνία, χαρά μέσα από βασικές αρχές κίνησης. Συντονίστρια: Θάλεια Λαζαρίδου (19:00 – 21:30)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους υπεύθυνους των χώρων που μας φιλοξενούν, όλους τους συντονιστές των εργαστηριακών συναντήσεων καθώς και όσους συμμετέχουν και τιμούν αυτή τη συλλογική προσπάθεια με την παρουσία τους.
Και, έπεται συνέχεια…

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Τηλέφωνα: 28310 – 58277, 28310 – 57590
Προκήρυξη των εργαστηριακών συναντήσεων:
dipe.reth.sch.gr → Σχολικές δράσεις → Εργαστηριακές συναντήσεις.
Τέχνες και τεχνικές αντιμέτωπες με πρακτικά ζητήματα

Δείτε που πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές συναντήσεις

Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα

Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα