Την περασμένη Κυριακή στις 3 του Νοέμβρη τελέστηκε ο εορτασμός του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή από την ενορία του Άνω Μαλακίου. Το έθιμο που προσδιορίζει και συνάμα ταυτίζεται με τη γιορτή αυτή είναι το άνοιγμα των βαρελιών και η δοκιμή των νέων και φρέσκων
κρασιών από τους οινοπαραγωγούς και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το άκρως φιλόξενο και ανθρώπινο προφίλ του νησιού μας.
Για δεύτερη χρονιά, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη συνέπεια και μεγάλη φροντίδα στη διοργάνωσή του, από την ενορία του Άνω Μαλακίου , κάτω από την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας , ο κόσμος που βρέθηκε εκεί είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αγνό και φρέσκο κρασί και να απολαύσει κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Αμέσως μετά, έλαβε χώρα η διαδικασία της αξιολόγησης των κρασιών από την τριμελή επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό να βραβεύσει τους τρεις πρώτους παραγωγούς οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στα εξής χαρακτηριστικά: διαύγεια χρώμα, οσμή και γεύση. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διαδικασία αξιολόγησης της πρώτης κατηγορίας που αφορούσε στα φετινά κρασιά (νουβώ) οι συμμετοχές άγγιξαν τις 16 , ενώ στο διαγωνισμό της δεύτερης κατηγορίας που αφορούσε στα παλαιωμένα κρασιά οι συμμετοχές δεν ξεπέρασαν τις 12.
Οι κριτές- οινολόγοι της επιτροπής αξιολόγησης Λαγκουβάρδου- Σπαντιδάκη Α., Γιαννούλης Μ. και Κουρμούλης Κ./ Παπαδάκης Κ. απένειμαν στους βραβευμένους οινοπαραγωγούς βιβλία οινολογίας. Τα κρασιά της φετινής σοδειάς που ξεχώρισαν ήταν αυτά των : Πατεράκη Α., Νικολιδάκη Π., Γασπαράκη Χ. και της παλαιότερης σοδειάς αυτά των: Νικολιδάκη Π., Σηθοδασκαλάκη Ε. και Παρασύρη Κ. Από την εκδήλωση δεν έλειψαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Μπιρλιράκη Πέπη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος σχολικής επιτροπής Δήμου Ρεθύμνης κ. Μαθιουδάκης Ξενοφώντας, ο οποίος είχε τη γενική επιμέλεια στο χώρο αυτό μαζί με τον Παπά- Νικολή.
Η πανηγυρική διάθεση μεταφέρθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον της Κρήνης ΡΙΜΟΝΤΙ, στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Εκεί, υπό την επιμέλεια του Γιώργου Γιανναράκη και Σταμάτη Γαλερού, για πρώτη φορά περαστικοί, επισκέπτες ξένοι και ντόπιοι Ρεθεμνιώτες όχι μόνο έγιναν μάρτυρες της αναβίωσης του εθίμου, αλλά φάνηκαν να το υπενθυμίζουν σε εκείνους που το έχουν μέσα στο πέρασμα των χρόνων άθελά τους λησμονήσει. Στο κάλεσμα της συντροφιάς και της χαράς ανταποκρίθηκαν και Γάλλοι επισκέπτες οι οποίοι εξεπλάγησαν από την αντιστοιχία του δικού μας κρητικού εθίμου με το γαλλικό έθιμο «Παρουσίαση των νουβώ».Σημείωσαν δε, ότι η διαφορά βρίσκεται στην δωρεάν προσφορά εδεσμάτων και κρασιού από τους Κρητικούς, ενώ στη Γαλλία όλα πληρώνονται.
Την εκδήλωση διάνθισε με τη μουσική της κιθάρας της και τη χαρισματική φωνή της Ειρήνη Μπαρουξή. Το παρόν έδωσε η κριτικός τέχνης κ. Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων κ. Γιάννης Τριποδιανός, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Όθωνας Χριστουλάκης, ο οποίος συμμετείχε και στην οργάνωση, καθώς και πάνω από εκατό νέοι και γεροντότεροι Ρεθεμνιώτες.
Σε δήλωσή της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, τόνισε χαρακτηριστικά:
“Ο Δήμος Ρεθύμνης ανέσυρε άλλο ένα σημαντικό έθιμο, κομμάτι του πολιτιστικού μας χάρτη από την αφάνειά του μετά από πρόταση αλλά και με την επιμέλεια και αγάπη των ίδιων των πολιτών του. Φιλοδοξούμε να επανεγκαθιδρύσουμε τον θεσμό του Αϊ Γιώργη Μεθυστή στα χωριά και την πόλη του Δήμου Ρεθύμνης. Για εμάς, πέρα από τη διατήρηση της παράδοσής μας και την κοινωνική υπόστασή της, η γιορτή συνιστά ένα αξιόλογο κρίκο στην αλυσίδα των εκδηλώσεων για τον πολιτιστικό και γαστρονομικό τουρισμό και μπορεί να εμπλουτίσει κάλλιστα το πρόγραμμα των επισκεπτών της περιόδου αυτής και της προσδοκώμενης επιμήκυνσής της”.
Γιώργης Γιανναράκης: “Τα ήθη και τα έθιμα καλά κρατούν!”
Ο Γιώργης Γιανναράκης, σημειώνει σχετικά με ο έθιμο και την αναβίωση του:
“Καλά Κρασιά: Τα ήθη και τα έθιμα καλά κρατούν! Σε πολλά χωριά του Ρεθύμνου οι μερακλήδες παραγωγοί κρασιού εφάρμοσαν τους άγραφους νόμους και την Κυριακή που πέρασε ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ τον Άγιο Γεώργιο όπως η παράδοση απαιτεί και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και την αρτοπλασία για τον Άη Γιώργη δοκίμασαν τα φρέσκα κρασιά εφετινής σοδειάς τα οποία είχαν φέρει από το σπίτι τους, συνοδεία μεζέδων φτιαγμένων για την περίσταση.
Αυτό δείχνει ότι αναβιώνει ένα παμπάλαιο έθιμο: “το άνοιγμα των πιθαριών, μετέπειτα βαρελιών και ακολουθεί η δοκιμή των κρασιών τα οποία πλέον θα καταναλώνουν για ένα έτος τουλάχιστον.
Ο Δήμος Ρεθύμνου εφέτος για ΠΡΩΤΗ φορά έκανε την προσπάθεια για την αναβίωση αυτού του εθίμου, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ως τόπος επελέγει η κρήνη RIMONDI, στην ιστορική πλατεία, στον ΠΛΑΤΑΝΟ.
Οι παλιότεροι ενθυμούνται ότι στον “Πλάτανο” ήταν παλαιότερα η ΚΡΑΣΑΠΟΘΗΚΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ταβέρνες, εστιατόρια κλπ. Κάθε τέτοια περίοδο, η πλατεία και τα περίξ στενά μύριζαν ευωδιαστή μυρωδιά.
Οι μούστοι, τα κρασιά, η ρακί κλπ. Πηγαινοέρχονταν γύρω από τον πλάτανο άρα σωστός ο τόπος που επελέγει.
Την Κυριακή το βραδάκι λοιπόν σε κατάλληλα διαμορφωμένο πάγκο μπορούσε ο καθένας να δοκιμάσει τη νέα σοδειά από τα κρασιά που είχαν φέρει διάφοροι μικροί παραγωγοί από χωριά του Ρεθύμνου και Βιδιανό λευκό κρασί από το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΟΥΜΠΕΡΑΚΗ! Τα κόκκινα ήταν από τις γνωστές Ρεθεμνιώτικες ποικιλίες, ΛΙΑΤΙΚΟ, ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΤΣΑΡΔΑΝΑ, επίσης και από τις εισαγόμενες, αλλά πλέον ντόπιες ποικιλίες ΚΑΠΕΡΝΕΤ, ΣΙΡΑΖ, ΜΕΡΛΟ.
Οι μεζέδες από τους ρέκτες της περιοχής ήταν πολλοί και πλούσιοι, ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης με το ψητό ευωδιαστό κοτόπουλο και ο Σταμάτης Γαλερός με μεγάλες ποικιλίες τυριών, λουκάνικου, πίτσας κλπ.
Οι περαστικοί δοκίμαζαν και κρασιά και μεζέδες. Η βραδιά κύλησε γεμάτη γεύσεις, ο ουρανίσκος ευχαριστήθηκε πλούσια.
Εκτός από ντόπιους δοκιμαστές ήταν και τουρίστες, μάλιστα μερικοί Γάλλοι έφεραν στο μυαλό τους τα «νουβώ» κρασιά της περιοχής ΜΠΟΖΟΛΕ της χώρα τους τα οποία πίνονται φρέσκα και τις τελετές που έχουν στη χώρα τους για την υποδοχή αυτών των κρασιών, τέτοια εποχή.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της ωραίας εκδήλωσης, ένα ΜΠΡΑΒΟ στην κ. Πέπη Μπιρλιράκη, εμπνευστή της βραδιάς, η οποία επιμένει στην αναβίωση παλαιών εθίμων και ιδιαίτερα εκείνων που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους και μάλιστα σήμερα, μέσα στη μνημονιακή κόλαση που περνάμε.
Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που έστησαν τη γιορτή, σ’ αυτούς οι οποίοι έφεραν κρασιά στους γευστικούς Όθωνα και Σταμάτη για τους μεζέδες. Κλείνοντας πιστεύουμε ότι του χρόνου, πρώτα ο θεός, η αντίστοιχη εκδήλωση μπορεί να είναι καλύτερη και επιτυχημένη.
Καλό χειμώνα!
Καλόπιοτα κρασιά!
Γ. Ν. Γιανναράκης”.