ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Άει χάσου Ραϊσί» φώναζαν φοιτήτριες στον πρόεδρο του Ιράν!

Δυναμώνει η οργή στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που πέθανε, ενώ κρατείτο σε τμήμα της ιρανικής αστυνομίας ηθών. Μάλιστα, οι γυναίκες διαδηλώτριες δεν διστάζουν να εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Με τις πανεθνικές διαδηλώσεις να συγκλονίζουν το Ιράν για πάνω από τρεις εβδομάδες, φοιτήτριες στην Τεχεράνη προέτρεπαν τον Ραϊσί να… «χαθεί» –σύμφωνα με τους ακτιβιστές–, καθώς ο πρόεδρος μετέβη στην πανεπιστημιούπολη για να καταδικάσει τις κινητοποιήσεις.

Απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Alzahra, ο Ραϊσί απήγγειλε ποίημα που ταύτιζε τους «ταραχοποιούς» με τις μύγες. Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον ακτιβιστικό ιστότοπο 1500tasvir έδειχνε φοιτήτριες που φώναζαν «Άει χάσου Ραϊσί».

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Όπως τονίζουν, οι αρχές δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και να πυροβολούν διαδηλωτές.

Η ιρανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw κατήγγειλε το Σάββατο ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν κατά διαδηλωτών στις πόλεις Σαναντάι και Σακίζ», που βρίσκονται στο ιρανικό Κουρδιστάν.

ΠΗΓΗefsyn.gr