ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αφετηρίες επαφής και μάθησης στο ΣΔΕ την περίοδο του «Μένουμε σπίτι»

Σε μια περίοδο όπου όλοι μας βιώσαμε κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο, θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανή την επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά και να διατηρήσουν οι εκπαιδευόμενοι επαφή με τους Γραμματισμούς.

Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε μια κλειστή ομάδα στο facebook για τους εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Ρεθύμνου, έδρας και Αγίου Βασιλείου, στην οποία ανέβαιναν διάφορες ενημερώσεις, άρθρα, εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και προτάσεις για το πώς να περνάμε δημιουργικότερα την ώρα μας, «μένοντας σπίτι», μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Μέσα από την ομάδα θυμηθήκαμε μαθηματικά, γεωγραφία, παραδοσιακά και αρχαία μουσικά όργανα …και άλλα πολλά. Θαυμάσαμε παράξενα φυτά, «φτιάξαμε» ξενοδοχείο για μέλισσες, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, αναρωτηθήκαμε αν έχει χρώμα η μουσική και «ταξιδέψαμε» με γαλέρα τη γνώση από το Ιδαίον Άντρον που λένε ότι ανατράφηκε ο Δίας… σε διάφορα όμορφα μέρη της Ελλάδας, φτάνοντας ακόμη… μέχρι και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος!

Επιπλέον, παρακολουθήσαμε on-line θεατρικές παραστάσεις, ακούσαμε βιβλία, «χορέψαμε» παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και διαβάσαμε ανακοινώσεις που μας ανέβασαν το ηθικό, αλλά και μας έκαναν να προβληματιστούμε ως προς την ανάπτυξη του εαυτού μας…

Το ωραιότερο από όλα ήταν ότι περάσαμε μαζί το Πάσχα… «Φτιάξαμε» λαζαράκια, «βάψαμε» αυγά με φυσικό τρόπο και συμμετείχαμε στα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας, ακούγοντας εκκλησιαστικούς ύμνους και εισχωρώντας στην ευλαβική ατμόσφαιρα των ημερών μέσα από πινάκες ζωγραφικής. Ευχηθήκαμε μέσα από την καρδιά μας το Φως της Ανάστασης να φωτίσει τις ζωές όλων μας και να μας χαρίσει υγεία, ευτυχία, δύναμη και ελπίδα.
Λίγο πιο μετά… βρεθήκαμε να «τραγουδάμε» την Περπερούνα και να ευχόμαστε μια… λουλουδιαστή Πρωτομαγιά με αρμονία και ελπίδα!

Ευχαριστώ πολύ τους εκπαιδευόμενους που με την ανταπόκριση και τον τρόπο συμμετοχής τους έκαναν την κλειστή εξ αποστάσεως ομάδα μας μια ζεστή αγκαλιά για όλους μας και σε όσους εκπαιδευτικούς συμμετείχαν με όρεξη και αγάπη σε αυτήν την προαιρετική δράση του σχολείου που έφερε και πιο κοντά την κοινότητα των δύο σχολείων του ΣΔΕ Ρεθύμνου μεταξύ τους.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του σχολείου είχαν ανέβει προτάσεις για τη δημιουργικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, όπου μπορούσες να απολαύσεις μια ψηφιακή ξενάγηση σε μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, δωρεάν on-line λογοτεχνικά, ιστορικά και άλλα βιβλία, παραστάσεις, ταινίες, μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και μερικές ενδεικτικές ασκήσεις επανάληψης σε γραμματισμούς που οι εκπαιδευτικοί «ανέβασαν» εθελοντικά.

Η διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου
Ειρήνη Αντωνίου