ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στους Τέσσερις ΝεοΜάρτυρες – Μια εκδήλωση που τιμά την πίστη τους!

Η ιστορία μας είναι γεμάτη από πρόσωπα που θυσιάστηκαν για την πίστη, τις αξίες και την ελευθερία. Πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία μας, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη ανθεκτικότητα και το πνεύμα της αυταπάρνησης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τέσσερις Νεομάρτυρες, οι οποίοι θα τιμηθούν με μια εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Ρεθύμνης και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Παντελή Πρεβελάκη».

Οι τέσσερις μάρτυρες: Αγγελής – Νικόλαος – Γεώργιος και Μανουήλ, που ονομάζονται επίσης “Τέσσερις Νέο Μάρτυρες της Κρήτης”, ήταν τέσσερις ορθόδοξοι χριστιανοί από το Ρέθυμνο που έζησαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ίδιοι αντιμετώπισαν απειλές, διωγμούς και βασανιστήρια από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τους πίστης και της άρνησης τους να αποκηρύξουν τον Χριστιανισμό.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια αφορμή για να ενημερωθούμε για τη ζωή και την προσφορά αυτών των ηρώων. Αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθεί η ηρωική προσφορά τους και να αναπτυχθεί η συνειδητοποίηση της σημαντικότητας της ελευθερίας του λόγου και της θρησκευτικής ελευθερίας. Η συνεργασία μεταξύ των συγκεκριμένων φορέων, αναδεικνύει τη συνοχή και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τον θρησκευτικό χώρο, ενώ θέτει ως προτεραιότητα την εξάπλωση της γνώσης και της συνείδησης των ιστορικών γεγονότων και των αξιών που διαμορφώνουν την κοινωνία μας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων του νομού μας θα παρουσιάσουν στο κοινό ιστορικά γεγονότα αξιοποιώντας τις τέχνες και συγκεκριμένα το θέατρο και τη μουσική.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης, με υπεύθυνη την κα. Δρυμούρα Βασιλική. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και αποσπάσματα από τον «Κρητικό» του Διονυσίου Σολωμού, με απαγγελία ποιήματος από τους εκπαιδευτικούς της Δ.Π.Ε. Ρεθύμνου κ.κ. Εμμανουήλ Πιτταρά – Αικατερίνη Ρεμπατσουλέα & Στέλιου Γασπαράκη.

Επίσης θα συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Μελάμπων με το θεατρικό έργο: “Οι Τέσσερις Μάρτυρες” και τη συνοδεία των κάτωθι μουσικών: Μαντολίνο: Χαροκόπος Κωστής. Λύρα: Παπαδογιάννης Ραφαήλ. Λαούτο: Μαργαρίτης Κωστής – Μηναδάκης Νίκος, με υπεύθυνη θεατρικού την κα. Βασιλική Σχοινά και συντονιστή τον κ. Νικόλαο Κατσουλίδη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό επίλογο από τις χορωδίες του 2ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης στο πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Χορωδία και Χορωδιακό Τραγούδι» που εκπονήθηκε από εμάς. Τους μαθητές θα συνοδεύει στο πιάνο ο κος Ξενιτόπουλος Σπύρος (καθ/τής Μουσικής 7ου Δημοτικού Σχολείου).

Η Διεύθυνση των χορωδιών καθώς και οι διασκευές των τραγουδιών είναι του Αντώνη Μαυράκη (καθ/τή Μουσικής 2ου Δημοτικού Σχολείου).