ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση έως και 20% στις προ-κρατήσεις του 2017 από τη Μεγάλη Βρετανία

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού βρίσκεται το Λονδίνο από σήμερα και για τρεις μέρες λόγω της έκθεσης WTM (World Travel Market), μία από τις σημαντικότερες επαγγελματικές εκθέσεις τουρισμού διεθνώς.

world-travel-market

Η Έκθεση “World Travel Market” διεξάγεται κάθε χρόνο, στις αρχές Νοεμβρίου, στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο “ExCel” του Λονδίνου και απευθύνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες. Πρόκειται για το κορυφαίο τουριστικό γεγονός της Μεγάλης Βρετανίας και για μία από τις πιο επιδραστικές τουριστικές εκθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 190 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, προσελκύει τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τουριστικής πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η Υπουργός – πλέον – Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία θα παρουσιάσει το σχεδιασμό του υπουργείου για τις θεματικές μορφές τουρισμού και την επέκταση της τουριστικής περιόδου στις 365 μέρες τον χρόνο.

Τα μηνύματα βέβαια από τη βρετανική τουριστική αγορά είναι ήδη θετικά για το 2017. Σύμφωνα με κορυφαίους Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αύξηση έως και 20% της κίνησης προς Ελλάδα το προσεχές έτος (έρευνα GFK). Ως προάγγελος πιθανών θετικών μηνυμάτων καταγράφεται η ανακοίνωση του Thomas Cook ότι το πρόγραμμα του 2017 θα δώσει έμφαση σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα, με νέα προϊόντα και περισσότερα δικά του ξενοδοχεία. Αλλά και η σύγκρουση μεταξύ Βρετανών tour operators και Ισπανών ξενοδόχων για τις τιμές της νέας χρονιάς, που μπορεί να βρει κερδισμένη την Ελλάδα.

brexit
Αύξηση 4% των Βρετανών τουριστών παρά το Brexit

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας GFK Ascent που περιλαμβάνει στοιχεία κρατήσεων των μεγαλύτερων Βρετανών tour operators και παρουσίασε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, τον μήνα Σεπτέμβριο, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις για Ελλάδα σημείωσαν αύξηση +6% συγκριτικά με με το περασμένο έτος, ενώ η συνολική από Μεγάλη Βρετανία εξερχόμενη αγορά τουρισμού, σημείωσε αύξηση +3% (πακέτα και μεμονωμένοι ταξιδιώτες).

Συνολικά, η εικόνα των κρατήσεων από την Μ. Βρετανία για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 (Ιαν.-Σεπτ.’16) καταγράφεται, με αύξηση κατά +4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αξιοσημείωτη δε, είναι η συνεχιζόμενη θετική πορεία των κρατήσεων για τη Σάμο, οι οποίες φέτος (έως και το Σεπτέμβριο) εμφανίζουν σημαντική αύξηση +42% και +79% μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η ίδια έρευνα διαπιστώνει άνοδο των εσόδων από πωλήσεις για Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ειδικότερα η αξία του κύκλου εργασιών σε ότι αφορά ταξιδιωτικά πακέτα για την Ελλάδα σημείωσε επίσης αύξηση κατά +7%, ενώ η μέση ταξιδιωτική δαπάνη ανά ταξίδι Βρετανών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 649.00 λίρες Αγγλίας αυξημένη κατά +3.5% περίπου σε σχέση με το ανάλογο περσινό διάστημα.