ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αγιασμός της Συνάξεων Νέων και προβολή ντοκιμαντέρ από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Το απόγευμα της Πέμπτης, 26ης Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, στην αίθουσα του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της Συνάξεως Νέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, παρουσία του Πανοσιολογιωτάτου Μεγάλου Ιεροκήρυκος κ. Παναρέτου, του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Παπαδάκη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Νικηφόρου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, και άλλων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, του Λιμενάρχου Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνου Καστρινάκη, του Διοικητού του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου κ. Σπυρίδωνος Γερμανάκη, του Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου κ. Αναστάσιου Σκυριανόγλου και πολλών πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά την ακολουθία του Αγιασμού, ευχήθηκε σε όλους καλή, ευλογημένη και πνευματικά καρποφόρα χρονιά για τη Σύναξη των Νέων και τη Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και έδωσε το λόγο για έναν χαιρετισμό στον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Ιεροκήρυκα
κ. Πανάρετο, και στους δύο υπευθύνους της Συνάξεως Νέων, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαδάκη και Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Νικηφόρο, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά και για αυτό τους το διακόνημα στην Τοπική μας Εκκλησία.

Ακολούθησε η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2023, με τίτλο: «Η Τελευταία Προσευχή: Το χρονικό δυο εκτελέσεων στη σκιά του Ψηλορείτη», το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 1943 στον Μυλοπόταμο, δηλαδή τις εκτελέσεις από τους Γερμανούς που άφησαν πίσω 32 νεκρούς από έξι χωριά: Αβδανίτες, Αβδελλάς, Άγιος Μάμας, Κάλυβος, Λιβάδια, Κριτσά.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη εγκάρδια τις σκηνοθέτριες, κυρίες Βίκη Αρβελάκη και Κατερίνα Μπικάκη, για τη σπουδαία δουλειά τους, η οποία με εύληπτο και «ζωντανό» τρόπο παρουσιάζει την ιστορία μας, τονίζοντας την αξία της ιστορικής μνήμης και την ανάγκη να μην λησμονείται και να μην παραγράφεται, αλλά να προσφέρεται στους νεωτέρους για να διδασκόμαστε από τα γεγονότα του παρελθόντος.

Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι κυρίες Βίκη Αρβελάκη και Κατερίνα Μπικάκη απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους σε όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου