Αγιογράφοι και αγιογραφίες τον 20ο αιώνα – του Κωνσταντίνου Μπιρικάκη

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρία Κρήτης διοργάνωσε στο πνευματικό Κέντρο Χανίων διημερίδα με θέμα: «Ζωγράφοι Θρησκευτικών εικόνων και Τοιχογραφιών» ιδιαίτερα στη Βυζαντινή Τεχνοτροπία.

Η πληροφορία αυτή μου ξύπνησε μνήμες δεκαετιών οι οποίες θα διαβαστούν παρακάτω.

Είχα την επιθυμία με την έννοια τάματος, να βρεθώ σε μια τέτοια διοργάνωση που να περιλαμβάνει στη συζήτηση, το έργο του Βυζαντινού Αγιογράφου Στυλιανού Καρτάκη.

Έγινε παρέμβαση από φιλικά μου πρόσωπα της ειδικότητας καθηγητών στους διοργανωτές και τους γνωστοποίησαν την επιθυμία μου.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή και στις είκοσι (20) του μηνός Οκτωβρίου βρέθηκα στα Χανιά.

Η συζήτηση ήταν λεπτομερής στο θέμα που ήταν προγραμματισμένο.

  1. Από την κυρία Αλεξάνδρα Κουρουτάκη διδάκτωρ Ιστορικός Τέχνης, μέλος Ε.ΔΙ.Π. πολυτεχνείου Κρήτης.
  2. Από την κυρία Δέσποινα Πετρουγάκη διδάκτωρ Φιλολογίας Καθηγήτρια στο Πειραματικό Λύκειο του Π.Κ. στο Ρέθυμνο.
  3. Από τον κύριο Βασίλειο Τσουρά Καθηγητή στο Πειραματικό Λύκειο του Π.Κ. στο Ρέθυμνο και από τον κύριο Κώστα Ψαράκη Αρχαιολόγο ο οποίος μίλησε διεξοδικά για τον Χανιώτη Αγιογράφο Γεώργιο Πολάκη.

Μίλησαν και πολλοί άλλοι ειδικευόμενοι επί του θέματος της Βυζαντινής Αγιογραφίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους Αγιογράφους Σταυρακάκη και Φώτη Κόντογλου.

Η πρώτη μέρα συζήτησης στην διημερίδα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, όχι μόνο από την ενημέρωση και την γλαφυρότητα στις ομιλίες των συνέδρων και τα σπουδαία θέματα που ανέπτυξαν, αλλά και από την παρουσία αρκετού ακροατηρίου.

Μου είναι δύσκολο να αφήσω απαρατήρητο το γεγονός ότι, η Εκκλησία δεν εκπροσωπήθηκε. Οι διοργανωμένες συζητήσεις από υψηλά πνευματικά καταρτισμένα πρόσωπα και μάλιστα σε θέματα θρησκευτικού περιεχομένου τέτοιες απουσίες είναι αδικαιολόγητες.

Συγχαρητήρια και στο προεδρείο: που ήταν ο κύριος Αθανάσιος Μουτσόπουλος και ο κύριος Αντώνιος Πετρουλάκης και τους ευχαριστώ για το πολύ σπουδαίο βιβλίο που μου έκαμαν δώρο.

Προτρέπω τους ομιλητές να διοργανώσουν τέτοιες και αλλού, είναι ωφέλιμες και πηγή γνώσης.

Με το παρόν κείμενο η ταπεινότητα μου συγχαίρει όλους τους ομιλητές, ήταν όλοι τους θαυμάσιοι στην έκφραση και εξαιρετικά διαφωτιστικοί στις Ιστορικές αναφορές, τόσο στα πρόσωπα των Αγιογράφων, όσο και στα έργα τους σε τοιχογραφίες και εικόνες.

Η δική μου παρέμβαση σε γραφτό λόγο, πιστεύω ότι, ήταν ικανοποιητική, έτσι φάνηκε από την αποδοχή του ακροατηρίου, γι’ αυτό και την επισυνάπτω παρακάτω.           

Κωνσταντίνος Μπιρικάκης