ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την διδαχή της κρητικής διαλέκτου

Με έμφαση στην κρητική διάλεκτο η συμμετοχή των Ρεθυμνίων της Αττικής για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» την Δευτέρα 15-10-2018 στο κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών , σχετικά με την κρητική διάλεκτο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γεώργιος Ν. Βλατάκης και τα μέλη του ΔΣ. προσκάλεσαν τους αποδήμους Κρήτες να συμμετάσχουν στον εορτασμό του Ευρωπαικού Έτους πολι-τιστικής κληρονομιάς 2018 , δίνοντας έμφαση στην διατήρηση και διάσωση της κρητικής  διαλέκτου αλλά και στον εορτασμό της παγκόσμιας πρωτεύουσας του βιβλίου που είναι η Αθήνα με έκθεση βιβλίου με θέμα τη κρητική διάλεκτο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αυθεντική κρητική μουσική από τον λυράρη κο Μορφιαδάκη και λαούτο κο Γεωργιλάκη , παίζοντας Ερωτόκριτο.

Το συντονισμό είχε ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γ. Βλατακης ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των άνω εορτασμών, ενώ διάβασε επιστολή του κου Ηλία Πετρόπουλου αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας & Αναπληρωτή Πρόεδρο του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ, ο οποίος κατάφερε να διδάσ-κεται από φέτος η ποντιακή στο Δημοκρίτειο Παν. Θράκης. Οι παρευρισκόμενοι καταχειροκρότησαν με θέρμη την επιστολή αυτή αλληλεγγύης εκ μέρους του κου καθηγητή.

Εν συνεχεία ο ομότιμος καθηγητής της γλωσσολογίας του Παν/μιου Κρήτης κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ανέπτυξε πολύ γλαφυρά την εισήγηση του για την σημασία της διάσωσης και διατήρησης της κρητικής διαλέκτου εξάροντας τις μοναδικές και επίμονες προσπάθειες του ιστορικού μας συλλόγου και κυρίως του προέδρου κου Γ. Βλατάκη, οποίος χαρακτηριστικά είπε «ότι με τις τόσες σημαντικές πρωτοβουλίες του , που κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν έπραξε , βάζει  τα γυαλιά ακόμη και σε εμάς τους καθηγητές , προλαμ-βάνοντας να ριζώσει εκεί που πρέπει την κρητική διάλεκτο». .

Η εκλεκτή προσκεκλημένη αναπληρώτρια καθηγήτρια του παιδαγωγικού τμήματος προσχολικής εκπαίδευσης του Παν/μιου Κρήτης κα Μαρίνα Τζακώστα – Θεοδωράκη ανέπτυξε το θέμα «η κρητική διάλεκτος ως εργαλείο γλωσσικής διδασκαλίας και πολιτισμικής αφύπνισης». Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση , διαφορετική απ’ όλες τις άλλες , εμπεριστατωμένη , ουσιαστική με πολλά παραδείγματα και μελέτες περί την κρητική διάλεκτο, που κράτησε το κοινό εκστατικό και συνάμα προβληματισμένο. Η διαπίστωση ότι κάθε ημέρα  με τον χαμό ενός παππού ή μιας γιαγιάς χάνεται μαζί τους παντοτινά και μία λέξη της κρητικής διαλέκτου συγκλόνισε το ακροατήριο.   

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της , ευσχημόνως ο κος Βλατάκης , προέτρεψε τη κα Τζακώστα να αναλάβει ως αναπληρώτρια να σηκώσει το βάρος της κρητικής διαλέκτου στο τμήμα της του Παν/μιου Κρήτης με την στήριξη και την βοήθεια όλων των Κρητών, αφήνο-ντας ένα αισιόδοξο μήνυμα με την απόκριση της.

Αυθόρμητα προκλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από το κοινό προς τους κους καθηγητές δημιουργώντας μία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εσπερίδα και δείχνοντας έτσι το αμείωτο ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού για την κρητική διάλεκτο.

Η κρητική μουσική ήρθε πάλι να εξημερώσει και να τονίσει ότι η κρητική διάλεκτος πρέπει να διασωθεί και να διατηρηθεί, με ωραίες μαντινάδες.

Εξαιρετική η έκθεση βιβλίου με θέμα την κρητική διάλεκτο όπου εκτέθηκαν πάνω από εβδομήντα βιβλία όπως του Μιχάλη Καυκαλά, του Δημ. Αρχοντάκη, του Μανώλη Κούνουπα, του Μανώλη Κουτσουρακη, της Ελένης Δράγαση, του Αντώνη Σανουδακη, του Γ. Πλατυραχου, της  Ειρήνης Ταχατακη, των εκδόσεων φίλοι τη βιβλιοθήκης του Παν. Κρήτης Ασματα κρητικά, του Σπυρου Λίτινα και άλλων.

Η εκδήλωση τελείωσε με κρητικό κέρασμα.

Επίσης σημαντική υπήρξε η ανταπόκριση της κινητοποίησης που προκάλεσε ο σύλλογος μας  προσκαλώντας όλα τα εν Αττική κρητικά σωματεία να προσυπογράψουν μία φόρμα συνηγορίας υπέρ της κρητικής διαλέκτου η οποία θα αποσταλεί στο κο Πρύτανη συμπληρωματικά και σε συνέχεια του από 11-12-2017 ψηφίσματος του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής.

Μεταξύ άλλων μας τίμησαν με την παρουσία τους και προσυπέγραψαν συμπληρωματικό ψήφισμα όλοι οι παρευρισκόμενοι όπως ο Σεβασμ. Μητρ. Βελεστίνου κος Δαμασκηνός, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Αθηνών κος Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος προς τιμήν του κάθισε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δείχνοντας το αμείωτο ενδιαφέρον του για την κρητική διάλεκτο, η καθηγ. Παν. Αθ. κα Μαίρη Κωνσταντουδάκη, ο ομότιμος καθ. Παν. Αθ. Ε. Μικρογιαννάκης , ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενωσης κ. Γ. Μαριδάκης, ο κ. Σ. Παλάσσαρος  τ. προεδ. Κρητικής Εστίας , ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Πειραιά κος Θ.Τσόντος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων κος Μ. Μπαχλιτζανάκης , ο κος Γ. Κριαράκης για το κρητικό τύπο,ο ποιητής και ζωγράφος Αιμίλιος Γάσπαρης, η ποιήτρια Χρυσούλα Δημητρακάκη, πολλοί πρόεδροι και μέλη ΔΣ κρητικών σωματείων, και άλλοι.