«Αήττητε Παναθηναϊκέ»: Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδούσε για το «Τριφύλλι»!

Την αγωνιστική περίοδο 1963–1964, ο Παναθηναϊκός είχε διαπρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα καθώς σε 30 αγωνιστικές είχε 24 νίκες κι έξι ισοπαλίες, συγκεντρώνοντας 84 βαθμούς στο τέλος του «μαραθωνίου» που τον βρήκε για έβδομη φορά πρωταθλητή!

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1964–1965) ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα, για 8η φορά στην ιστορία του, σημειώνοντας είκοσι νίκες, εννιά ισοπαλίες και μία ήττα.

Το τραγούδι «Αήττητε Παναθηναϊκέ» σε ρυθμό καλαματιανό, ο Νίκος Ξυλούρης το ηχογράφησε το 1965 με τον Νικόλα Καράτζη στην κύρια φωνή (ο ίδιος έπαιξε λύρα και έκανε τη 2η φωνή), ενώ στο λαούτο συμμετείχε ο Γιάννης Ξυλούρης. Το τραγούδι βρισκόταν στη β’ πλευρά του δίσκου Music Box 524 (στην α’ πλευρά  το “Όταν κανείς στην ξενιτειά”).

Το παραπάνω δίσκο μας τον είχε παραχωρήσει ο Κωστής Τσουκνάκης (έπαιζε λαούτο και διατηρούσε οργανοποιείο/δισκοπωλείο στην οδό Καψάλη στο Ρέθυμνο).

Πληροφορίες για το δίσκο συλλέξαμε από εργασία του Θεμιστοκλή Παντελόπουλου

Επιμέλεια: Κώστας Βασιλάκης

Υ.Γ. Αν ο Νίκος Ξυλούρης ήταν Παναθηναϊκός ή ΟΦΗ όπως πολλούς από τους αναγνώστες μας υποστηρίζουν, δεν το γνωρίζουμε! Σε φωτογραφίες που μας αποστείλατε ο Νίκος Ξυλούρης φοράει καπέλο με τη λέξη ΟΦΗ.

Το παραπάνω κείμενο αφορά ΜΟΝΟ την ιστορική ηχογράφηση που παρουσιάζουμε…