Αλαλούμ με τα self tests, ήρθαν σε …χύμα κατάσταση – Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί!

Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί που παρέλαβαν συσκευασίες των 25 κι όχι ατομικά!

Στα «κάγκελα» είναι από χθες οι φαρμακοποιοί, καθώς συνειδητοποίησαν προς έκπληξή τους ότι χθες δεν παρέλαβαν self tests, αλλά rapid tests και μάλιστα όχι σε ατομικές συσκευασίες, αλλά σε συσκευασίες των 25. 

Οι φαρμακοποιοί αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή από το υπουργείο.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid tests κι όχι self tests. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test».

Όπως είπαν οι φαρμακοποιοί θα αναγκαστούν να σπαταλήσουν πολλές εργατοώρες για να φτιάξουν οι ίδιοι τις ατομικές συσκευασίες που θα πάνε να προμηθευτούν μαθητές κι εκπαιδευτικοί, κάτι που θα επιβαρύνει τη λειτουργία των φαρμακείων, αλλά δεν είναι και ασφαλές. 

Η τελική σύνθεση του κιτ, θα γίνει με υλικά που θα λαμβάνει ο φαρμακοποιός ένα-ένα, από 4 διαφορετικές συσκευασίες. Σε καθένα από αυτά τα 4 κουτιά περιέχονται:

  • 1ο κουτί: 25 πλαστικές επιφάνειες με παραθυράκια “control” και μία οπή για να μπαίνει το αντιδραστήριο (ταινίες)
  • 2ο κουτί: 25 βαμβακοφόροι στυλεοί (μπατονέττες) για τη λήψη του δείγματος
  • 3ο κουτί: 25 σωληνάρια διαλύματος εκχύλισης (μικρά σωληνάρια που περιέχουν το αντιδραστήριο)
  • 4ο κουτί: 25 πώματα, που προορίζονται για το σφράγισμα του σωληναρίου με το διάλυμα

Το σακουλάκι με το περιεχόμενο των υλικών του τεστ, θα παραδίδεται μαζί με ένα φυλλάδιο Α3 της εταιρείας Roche Diagnostics κι ένα ακόμη φυλλάδιο με έγχρωμες οδηγίες χρήσης της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.

Πάντως το υπουργείο Υγείας, απάντησε πως δεν υπάρχουν ακόμα στην αγορά ατομικά κιτ self tests που να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και γι’ αυτό τα φαρμακεία προμηθεύτηκαν στις συσκευασίες με τα 25 τεστ. 

Οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως η διαδικασία σύνθεσης των ατομικών κιτ θα είναι χρονοβόρα και επισφαλής, αφού τα υλικά που θα συνθέτουν το κιτ θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές αποστειρωμένες συσκευασίες και να διατίθενται στους πολίτες.