dontmiss

Amari Green Festival 2016: Συνάντηση πολιτισμού στην καρδιά της Κρήτης!

αμάρι green festivalΣτην καρδιά της Κρήτης, στο ξακουστό Αμάρι, στον τόπο που άφησαν τα αποτυπώματα τους οι σπουδαιότεροι πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια κορυφαία Συνάντηση Πολιτισμού.

Το Amari Green Festival 2016, είναι μια τριήμερη διοργάνωση, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου στο μεγάλης ιστορικής σημασίας χώρο της Σχολής Ασωμάτων και στοχεύει να γίνει ετήσιος θεσμός, που συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα εξελίσσεται.

Διοργανωτές είναι ο  Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δ.Α Αμαρίου, και η Είδομεν Ρεθύμνου εταιρία τέχνης και πολιτισμού, ενώ την διοργάνωση υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου η Αμάρι Α.Ε Ο.Τ.Α., οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και πλήθος εθελοντών.

Η διοργάνωση του Amari Green Festival, αποτελεί μέρος του οράματος και της αναπτυξιακής στρατηγικής της νέας Δημοτικής αρχής του Δήμου Αμαρίου, με επικεφαλής τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Μανώλη Ψαρουδάκη.

12Εμπνευστής και συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος είναι ο Ρεθεμνιώτης καλλιτέχνης Γιάννης Παπατζανής, με εγχώρια και διεθνή παρουσία στον πολιτισμό για πάνω 25 χρόνια.

Το Amari Green Festival, είναι ένα φεστιβάλ φύσης, πολιτισμού, ιστορίας, μουσικής, λαϊκής παράδοσης και γαστρονομίας, που έχει ως στόχο όχι μόνο την γνωριμία με την περιοχή και ανάδειξη των κύριων χαρακτηριστικών της, αλλά και τη σύνδεση της με άλλους τόπους, χώρες και κουλτούρες, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα αλλά και την εξωστρέφεια που χαρακτήριζε την περιοχή του Αμαρίου σε όλη την ιστορική της πορεία.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται πολυθεματικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν κορυφαίες μουσικές εκδηλώσεις, εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια λαϊκής τέχνης και χορού, παρουσιάσεις και μαθήματα τοπικής γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων, καθώς και εκδηλώσεις προβολής του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Αμαριώτισσες μαγείρισσες θα διδάξουν παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα της Αμαριώτικης γης, ενώ θα πραγματοποιηθούν ημερίδες ενημέρωσης για την ελιά, το λάδι, το ρόδι, το φραγκόσυκο, το χαρούπι, κ.α.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό των ημερίδων, με θεματολογία που αφορά  τον μετασχηματισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με έμφαση σε μεθόδους καλλιέργειας, εκτροφής, συστημάτων πιστοποίησης, ποιότητας, αυθεντικότητας, μεθόδους προβολής στην αγορά, ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η ημερίδα για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, Ασφάλεια Παραγωγής, Χρηματοδοτήσεις- Επιδοτήσεις.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ουσίας και της σημασίας των σκοπών και των στόχων του Amari Green Festival. Παγκοσμίου κλάσης Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές, ενώνουν τα έργα τους με διακεκριμένους διεθνείς συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτισμού. Οι νύχτες του Φεστιβάλ, θα ενσαρκώσουν την έννοια της διαπολιτισμικότητας, αφού οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ο καθένας ξεχωριστά τη δική του πολιτιστική παιδεία και κουλτούρα, αλλά και όλοι μαζί πάνω στη σκηνή, θα ενωθούν, θα συνδημιουργήσουν και θα αποδείξουν ότι η μουσική δημιουργία παράγει έναν ξεχωριστό πολιτισμό, αυτόν που γνωρίζει, ενώνει, δένει τους ανθρώπους από όποια γωνιά της γης και αν προέρχονται.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ (8) συναυλίες με τους καλλιτέχνες:

l-maridakisΠαρασκευή 22 Ιουλίου: Ξεκίνημα με το Λεωνίδα Μαριδάκη που φέτος το καλοκαίρι, σόλο με την κιθάρα του, κάνει μια παράσταση ακρόασης και συμμετοχής που τον πρώτο λόγο έχουν τα ίδια τα τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και τον ελληνικό πεντάγραμμο. Συνέχεια με τους «Μιχάλη Κονταξάκη Τρίο & Μαρίνα Δακανάλη, Αντώνη Βουμβουλάκη και τον Γιάννη Πολυχρονάκη.

Αχιλλέας ΠερσίδηςΣάββατο 23 Ιουλίου: Ο συνθέτης και μουσικός Αχιλλέας Περσίδης, δημιουργός του συνόλου  δημιουργήσει “ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ”, συνεργάτης των Ross Daly και Ψαραντώνη, έχοντας λάβει μέρος σε πάνω από 100 δίσκους της Ελληνικής δισκογραφίας, παρουσιάζει μια ξεχωριστή παράσταση με ορχηστρική μουσική, με το πενταμελές συγκρότημα του. “Μουσική Συνάντηση Κρήτης – Αρμενίας”. Κορυφαίοι εκφραστές της Κρητικής και της Αρμένικης μουσικής, οι Haig Yazdjian και Tigran Sargsyan, συμπράτουν επί σκηνής με τους Ζαχαρία Σπυριδάκη, Δημήτρη Σιδερή και Γιάννη Παπατζανή. 3) Ψαραντώνης, μαζί του: Γιάννης Παξιμαδάκης (λαούτο) και Γιάννης Παπατζανής (κρουστά).  Η βραδιά θα κλείσει ο Ψαραντώνης με τους Γιάννη Παξιμαδάκη  και Γιάννη Παπατζανή. 

Ψαραντώνης

Την Κυριακή 24 Ιουλίου: Η βραδιά ξεκινά με δυνατές μουσικές από τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο με τους Dalkania που αποτελούνται από τους Ηλία Μπόικο, Μάχη Κουφογιώργου, Γιώργο Τζανέτο και Ιωάννα  Χριστοδούλου. Συνέχεια με την «Ανδαλουσία-Κρήτη», μια μουσικοχορευτική παράσταση, αποτέλεσμα μιας αυθεντικής συνάντησης κορυφαίων μουσικών και χορευτών της Ανδαλουσίας και της Κρήτης.

Βασίλης Σταυρακάκης

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την μεγάλη συναυλία του Βασίλη Σταυρακάκη, με τους μουσικούς Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Σταυρακάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Γιάννη Παπατζανή.

Τρεις θεατρικές παραστάσεις επίσης θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα. Πρόκειται για την παράσταση: «Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει» με τη Μαρινέλλα Βλαχάκη, την παράσταση «Κρίση είναι θα περάσει» από την θεατρική ομάδα «Ρεθεμνιώτικη Από-Δραση» και την παράσταση «Με χαλούμι και τσικουδιά», μια συνάντηση Κύπρου-Κρήτης!

Το πρόγραμμα του Amari Green Festival παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ρέθυμνο

Το πρόγραμμα του Amari Green Festival παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ρέθυμνο

Σε δηλώσεις του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης του 1ου Amari Green Festival, τονίζοντας ότι συμβάλει στην προβολή του τόπου και στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού στο Δήμο Αμαρίου, είναι στρατηγικά ενταγμένη στο πλάνο της νέας Δημοτικής Αρχής. Μας ενδιαφέρουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η ήπια ανάπτυξη. Καλούμε όλο τον κόσμο να μας επισκεφτεί αυτό το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις ημέρες του Φεστιβάλ. Με αφετηρία τη Σχολή Ασωμάτων όπου και θα πραγματοποιηθεί, οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα χωριά μας, να γνωρίσουν την φιλοξενία των Αμαριωτών και να απολαύσουν το πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ.Α Αμαρίου κ. Μανώλης Καλομενόπουλος, τόνισε την σημασία των εκδηλώσεων πολιτισμού για το Δήμο Αμαρίου, λέγοντας ότι το Φεστιβάλ, είναι η αρχή για πολλά ακόμη που θα ακολουθήσουν. «Το Αμάρι είναι ένας τόπος σχεδόν απείραχτος, από την άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού των περασμένων δεκαετιών. Ο επισκέπτης του Δήμου μας μπορεί να γνωρίζει, να γευτεί και να απολαύσει την αυθεντική φύση και ομορφιά της Κρήτης».

Ο συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος Γιάννης Παπατζανής, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Amari Green Festival, εξήγησε ότι είναι ένα Φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα, μια διοργάνωση εξωστρέφειας, μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, που στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον κόσμο. «Μουσικοί και χορευτές από την Αρμενία, την Ανδαλουσία και την υπόλοιπη Ελλάδα, καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, έρχονται στο Αμάρι για να ενώσουν τη φωνή και την τέχνη τους με τις δικές μας. Αυτό από μόνο του είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα και ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός».

Ο δημοφιλής κρητικός μουσικός Ζαχαρίας Σπυριδάκης, που θα συμμετέχει και στα δύο σχήματα της Αρμενίας και της Ανδαλουσίας, δήλωσε ότι το Φεστιβάλ αυτό απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά μια τέτοια διαπολιτισμική καλλιτεχνική συνεργασία.

Σε δήλωση του ο Αρμένιος καλλιτέχνης Haig Yazdjian τόνισε: «Ζω στην Ελλάδα εδώ και 36 χρόνια και έχοντας ταξιδέψει πολλές φορές στην Κρήτη, βλέπω τη μεγάλη συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στην Κρητική και την Αρμένικη μουσική. Υπάρχει αυτή η λεβεντιά, η συγκίνηση , ο πόνος που είναι στοιχεία και των δύο λαών, αλλά και όχι μόνο. Αυτές οι προσπάθειες, όπως το Amari Green Festival, όπου βρισκόμαστε μαζί διαφορετικοί λαοί και παίζουμε τις μουσικές μας είναι σημαντικές ώστε να φέρουμε κοντά όλες τις κουλτούρες του κόσμου. Γιατί κάπου όλοι μοιάζουμε μεταξύ μας απλώς ο καθένας εκφράζεται με τη γλώσσα του».

Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις του Amari Green Festival είναι δωρεάν για το κοινό.

Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.

Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.

Ελλάδα