Με αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η 8η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Στην παιδική γωνιά, η κα Λίτσα Κοκολάκη από το Κτήμα Κοκολάκη, μίλησε στους μικρούς επισκέπτες για το αυγό και τη διαδικασία παραγωγής του, ενώ, η διατροφολόγος, κα Στέλλα Κοϊνάκη, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή κατανάλωση του αυγού και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά χρησιμοποίησαν το αυγό ως πρώτη ύλη, προκειμένου να δημιουργήσουν όμορφες χειροτεχνίες και ψηφιδωτά.

Η κεντρική σκηνή γέμισε με αρώματα, χρώματα και μνήμες από τη Σμύρνη καθώς, η γνωστή μαγείρισσα και συγγραφέας, Οζλέμ Πελαγία Τσέγκα, παρουσίασε μια παραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από τη Σμύρνη και την Κρήτη. Πρόκειται για την παρασκευή κρέατος με ιδιαίτερη κοπή, γεμισμένο με ρύζι, μπαχαρικά και σταφίδες, μέσα από την οποία, η Οζλέμ ξεδίπλωσε τη δική της εμπειρία και νοσταλγία για την κουζίνα της γιαγιάς και της μητέρας της. Όπως λέει η ίδια, «Είναι μια συνταγή που άλλαξε πατρίδα και επιστρέφει πάλι.»

Παράλληλα, τα μέλη της Ομάδας Recevin, Στέλιος Κλάδος (οινολόγος-οινοποιός), Εύη Δενδράκη (οινοχόος) και Δημήτρης Ζαχαριάς (οινοχόος), παρουσίασαν στους επισκέπτες κρητικά αποστάγματα, δίνοντας πληροφορίες για τη διαδικασία απόσταξης και καλώντας τους να δοκιμάσουν ρακή, παλαιωμένη και μη, και οπούντια, ένα κρητικό απόσταγμα, το οποίο προέρχεται από το φραγκόσυκο. Τα αποστάγματα ήταν ευγενική χορηγία του Οινοποιείου Ζουμπεράκη και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μινωική Γη.     

Αμέσως μετά, το συγκρότημα του Μανώλη Σκουτέλη συνόδευσε τον μουσικοχορευτικό Σύλλογο Αρσάνι σε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, μια και η κρητική παράδοση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γιορτής Κρητικής Διατροφής.

Η βραδιά έκλεισε με τον δεξιοτέχνη σολίστα Κυριάκο Γκουβέντα και τους μουσικούς του, σε ένα μουσικό οδοιπορικό από την Κωνσταντινούπολη ως το Παρίσι. Ακολουθώντας το δρομολόγιο του θρυλικού Όριεντ Εξπρές, με πολίτικα χασάπικα και αμανέδες, με βιεννέζικα βαλς, με τάνγκο, σουίνγκ και πόλκες, με ουγγαρέζικα τσάρντας και τραγούδια της Εντίθ Πιαφ, ο ανεκτίμητος ήχος του βιολιού μάγεψε τους επισκέπτες, παρασύροντάς τους σε μια άλλη εποχή, γεμάτη γοητεία και ρομαντισμό.

Το πρόγραμμα για την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

19:00-23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00-21:00

Παιδικό Πρόγραμμα: Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και ο Εκπαιδευτικός Τομέας των Εικαστικών Εργαστηρίων, παρουσιάζουν την εκπαιδευτική παρέμβαση «Μεσόγειος, παιχνίδια, χρώματα, αρώματα!» Μέσα από μια σειρά ομαδικών παιχνιδιών, θα γνωρίσουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα, τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στις ακτές της, τις υγιεινές διατροφικές τους συνήθειες στο διάλειμμα της διασκέδασής τους, καθώς και τα βότανα και τα αρώματά της.
Σχεδιασμός-εμψύχωση προγράμματος: Δρ. Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός

20:00

Cocktail Party Γνωστοί Ρεθυμνιώτες και Κρητικοί mixologists δημιουργούν νόστιμα, δροσερά signature κοκτέιλ, χρησιμοποιώντας κρητικά κρασιά, ελληνικά αποστάγματα, λικέρ και προϊόντα της ελληνικής γης. Τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς έχουν αγαπημένοι DJs

Τιμή Εισιτηρίων:
Παιδιά έως 6 ετών: ΔΩΡΕΑΝ είσοδος 

Παιδιά 6-12 ετών: 2 €
Από 12 ετών και άνω: 5 €
2 γονείς/κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά 6-12 ετών, τα παιδιά ΔΩΡΕΑΝ

Το πρόγραμμα για την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Ελεύθερη Είσοδος

19:00-23:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

19:00-21:00

Παιδικό Πρόγραμμα:

 «Αλόη και Φραγκόσυκο»

Ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτά τα δυο μοναδικά προϊόντα της κρητικής γης που χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι ο απόλυτος συνδυασμός βιταμινών που θωρακίζει και θεραπεύει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες. Θα τα προσεγγίσουμε μέσα από παιχνίδια αισθήσεων και με την πολύτιμη βοήθεια του διατροφολόγου μας.

Ομιλητής: Χάρης Χαρωνίτης, διατροφολόγος

20:00  

Η Κρήτη στη Μινωική Εποχή

  • Μινωικές Γεύσεις με τη Jerolyn Morrison 

Η Δρ Jerolyn Morrison και η Εύη Χριστουλάκη σας καλωσορίζουν! Η Δρ. Morrison είναι αγγειοπλάστης, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος που ζει και εργάζεται στην Κρήτη από το 1997. Η Εύη Χριστουλάκη είναι από το Ρέθυμνο και έχει πρόσφατα αποφοιτήσει από τις σπουδές της σχετικά με τον Επιχειρηματικό και Εναλλακτικό Τουρισμό.

Οι Μινωικές Γεύσεις δημιουργούν μια μαγειρική εμπειρία για να γνωρίσετε την πολιτιστική ιστορία της Κρήτης: «Χρησιμοποιούμε αργή διαδικασία μαγειρέματος σε κεραμικά δοχεία μαγειρικής σε μινωικό στιλ. Οι αγαπημένες μας συνταγές είναι φακές με κόλιανδρο και μέλι, αρνί με ξινόχοντρο και φασκόμηλο, χοιρινό με φρούτα. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε δεκαπενταετή αρχαιολογική, ανθρωπολογική έρευνα και πειραματισμό.» 

  • «Τι  Έπιναν οι Μινωίτες;»

Μέλη της Ομάδας Recevin παρουσιάζουν το διαρκές ταξίδι των αρχαίων κρητικών ποικιλιών Δαφνί και Πλυτό μέσα στον χρόνο. 

21:00 

Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο Αρκάδι. 

Παίζει ο  Μιχάλης Παυλάκης με το συγκρότημά του.

21:30

Μαριέλλα Βιτώρου & Σπύρος Ξενιτόπουλος: «Βόλτα στις γειτονιές του κόσμου»

Η Μαριέλλα Βιτώρου και ο Σπύρος Ξενιτόπουλος μαζί με τον Γιάννη Κιαγιαδάκη στο πιάνο, τον Ζαχαρία Δραμουντάνη στο μπάσο και τον Χρήστο Σαγιέντ στα κρουστά, ερμηνεύουν τραγούδια από την ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή του χθες και του σήμερα.

Διοργάνωση:

Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης 
Δήμος Ρεθύμνης
Επιμελητήριο Ρεθύμνης