ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Άμιλλα μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά από τις οργανώσεις νέων εργαζομένων στην Κρήτη

Οι Οργανώσεις Νέων Εργαζομένων και Κατάρτισης της ΚΝΕ στην Κρήτη, μπροστά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς έχουν ήδη ξεκινήσει τη δράση τους ώστε να φτάσει πλατιά το σύγχρονο μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς με σύνθημα «Πρωτομαγιά 2020. Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα! Επίκαιρο όσο ποτέ!»

Η άμιλλα θα αφορά τις μέρες 1-9 Μάη. Συνεχίζοντας και κορυφώνοντας την προσπάθεια που κάνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτές τις μέρες με αφορμή την 1η Μάη να μετρηθούμε στο 1) σε πόσους νέους θα φτάσει το μήνυμα της ΚΕ για τη Πρωτομαγιά 2) πόσοι νέοι θα προμηθευτούν τον Ριζοσπάστη, 3) σε πόσους νέους θα φτάσει το καταστατικό της οργάνωσης, θα οργανωθούν!

Αναλυτικά η ανακοίνωση των οργανώσεων:

«Απευθυνόμαστε σε εσένα, που είσαι ένας από εμάς, που μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς και αγωνίες για την επόμενη μέρα, που ψάχνεις απαντήσεις…

Αυτές τις δύσκολες και περίεργες μέρες με την πανδημία θα εορτάσουμε την Εργατική πρωτομαγιά ! Διδασκόμαστε από την ιστορία του εργατικού κινήματος, της ταξικής πάλης, από τους ηρωικούς αγώνες από το Σικάγο, την Καισαριανή, τις απεργίες στην ανακύκλωση, στην χαλυβουργία, τους ταξικούς αγώνες του σήμερα… εκεί βρίσκουμε τις απαντήσεις για το «κάτι που πρέπει να γίνει», διδασκόμαστε ότι ότι κέρδισε η εργατική τάξη το κέρδισε με σκληρούς αγώνες συ σύγκρουση με το κεφάλαιο ανατρέποντας συσχετισμούς που φάνταζαν ανυπέρβλητοι!

1.Η πανδημία του Κορονοϊού, εκτός των κινδύνων για την Υγεία, ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι μόνο η εργατική τάξη είναι η πρωτοπόρα δύναμη της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας. 

Εμείς οι εργαζόμενοι με το μυαλό μας, τα χέρια μας  κρατήσαμε όρθια την κοινωνία. Κανένας βιομήχανος, κανένας διευθυντής δεν μπορεί να κινήσει μόνος τους την παραγωγή «για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις». Με την δουλειά μας παράγουμε τον πλούτο και τα κέρδη τους.

Εμείς «τα παιδιά στα super market», στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι deliverαδες, όλοι εμείς που πρωταγωνιστούμε στα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ της κυβέρνησης …

Μας ονόμασαν ήρωες για πρώτη φορά, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε οι σύγχρονοι υπερήρωες που κινούμε τους τροχούς της κοινωνίας.

Ηρωισμός δεν είναι να δουλεύεις για να χειροκροτούν τα αφεντικά, να σφίγγεις τα δόντια κάθε φορά που βλέπεις τα δικαιώματά σου να διαλύονται, αλλά να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου να διεκδικείς το δίκιο!

2. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση μαζί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες μας μιλάνε για «εθνική ομοψυχία» και το «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη». Θέλουν να μας φορτώσουν για άλλη μια φορά όλα την χασούρα. Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε σε κυβέρνηση και κράτος.

Δεν μοιραστήκαμε όλοι από τα κέρδη τους, δεν θα πληρώσουμε για άλλη μια φορά την κρίση τους, έχουμε πληρώσει ήδη πολλά!

Μας κουνάνε το δάκτυλο για την “ατομική ευθύνη!” και την ίδια στιγμή αφήνουν ανοχύρωτη την δημόσια υγεία και εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Είναι αυτοί που  και πριν την πανδημία έπαιρναν μέτρα για τα συμφέροντά των επιχειρηματικών ομίλων (χτύπημα στην απεργία, προϋπολογισμοί με μειώσεις στις δαπάνες, χτύπημα στα εργασιακά, φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές κ.α.). 

Αλλά και μέσα στην πανδημία μπούκωσαν με μπόλικο ζεστό χρήμα – δικό μας από τον κρατικό προϋπολογισμό – τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στους εργαζόμενους πέταξαν το ξεροκόμματο των 800€ και επίδομα ανεργίας σε ελάχιστους ακόμα. Και όχι για παράδειγμα στους νέους της Κατάρτισης…  Με νέους νόμους στην αρχή της πανδημίας  δίνουν το ελεύθερο στους μεγαλοεργοδότες να κάνουν απολύσεις, να αλλάζουν συμβάσεις, να επιβάλλουν μισή δουλειά, αδιαφορώντας για τη ζωή και την ασφάλεια μας. Όλα αυτά ήρθαν για να μείνουν. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

. Αλήθεια που ήταν όλοι αυτοί πριν, όταν η εντατικοποίηση στα ξενοδοχεία χτυπούσε κόκκινο, όταν ακόμα και πρακτικάριοι είχαν εργατικά “ατυχήματα” και δυστυχήματα, όταν τα ρεπό ήταν άγνωστη λέξη στη σαιζόν; Όταν για παράδειγμα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία θα είναι κάποιος με την δική μας πλευρά;

Δεν χαμηλώνουμε τις απαιτήσεις μας! Εκείνοι βασίζονται στην υποταγή μας, στο να μην σηκώνουμε κεφάλι!

3. Τώρα οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, σε κάθε επιχείρηση! Ο καθένας μόνος του είναι εύκολος στόχος, όμως μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική ενότητα μέσα στα σωματεία μας όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που έχουμε το κοινό ταξικό συμφέρον! Κάνουμε τα σωματεία μας ζωντανά, όπως αυτά που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Σωματεία που να είναι στήριγμα των εργαζομένων, να οργανώνουν τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Που δεν θα μας ξεπουλάνε οι εργατοπατέρες των κομμάτων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων. 

Για να νιώθουν οι εργοδότες την ανάσα μας, κάθε φορά που σκέφτονται να παίξουν με την Υγεία και τα δικαιώματα μας.

Δυναμώνουμε ταυτόχρονα την κοινή δράση με τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους σπουδαστές, όλους αυτούς που βράζουμε στο ίδιο καζάνι.

Σε αυτό πρωτοστατούν οι κομμουνιστές. Και πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας, τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της οργάνωσης, μέσα από τα σωματεία τους έδωσαν και δίνουν ακόμα την μάχη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης της διεκδίκησης!

4. Αν δεν υπήρχε σήμερα το ΚΚΕ, η πρωτοπόρα δράση των μελών του στο ταξικό κίνημα τι θα γινότανε;  Θα οργανωνόταν η μαζική απάντηση στα νοσοκομεία;, θα οργανώνονταν κινητοποιήσεις διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς;, στα super market;, θα οργανωνόταν η αλληλεγγύη;.

Το σύνθημα το ΚΚΕ “Μένουμε δυνατοί!” και οτι “τα καλυμμένα στόματα έχουν βγάζουν φωνή” έδωσαν το στίγμα, δώσαν δύναμη σε όλους μας!

Είναι άμεση ανάγκη σήμερα να δυναμώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με γερές και μαζικές οργανώσεις ριζωμένες στους τόπους δουλειάς, με νέες και νέους εργαζόμενους, στον επισιτισμό, στο εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, με νέους από τις σχολές κατάρτισης.

Γύρω μας όλα δείχνουν ότι το  μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός…

Χρειάζεται μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας!

Τα παραμύθια των υπερασπιστών του καπιταλισμού καταρρέουν! Όλοι οι μύθοι περί “ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”, για την ανάγκη “επενδύσεων”, για την σταθερή “πορεία της χώρας εντός της ΕΕ”, για την δυνατότητα “συνύπαρξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα” γίνονται θρύψαλα μπροστά στις εικόνες σε όλο τον κόσμο… από τις ΗΠΑ με τις ουρές των εκατομμυρίων ανέργων, την Ιταλία των G7 που οι γιατροί διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, από την στάση της ΕΕ που επιτάσσει στα σύνορα μεταξύ χωρών υγειονομικό υλικό, με τον τρομερό ανταγωνισμό για τα κέρδη από το εμβόλιο που γίνεται και αυτό πεδίο ανταγωνισμού και επιδίωξης κερδών…

Ας φανταστούμε τις σύγχρονες δυνατότητες του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Ο κεντρικός σχεδιασμός εξασφαλίζει ότι όλες οι δυνάμεις που έχει η χώρα να μην δρουν σκόρπια και ανταγωνιστικά αλλά ως ενιαίος οργανισμός με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Αυτή η απαλλαγμένη από το κίνητρο του κέρδους οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στην ανεργία, που βρίσκεται στο DNA αυτού του συστήματος, στη φτώχεια, στη μιζέρια, στην κακοπληρωμένη δουλειά στις κρίσεις. Για αυτήν την κοινωνία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ,  που η εργατική τάξη θα είναι κυρίαρχη του πλούτου που παράγει, μια κοινωνία που θέτει στην υπηρεσία των αναγκών της όλες τις δυνατότητες που πηγάζουν από την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας,  την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Εργατική πρωτομαγιά 2020!

Τιμούμε την μέρα της τάξης μας!

Δρούμε μαχητικά για να φέρουμε το νέο πιο κοντά!