Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου για τις τράπεζες

ΣΥΡΙΖΑ

Η δικαστική διερεύνηση για τα επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν με τρόπο σκανδαλώδη από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες, με μοναδικό στόχο τον προσωπικό τους πλουτισμό σε βάρος των καταθετών και του ελληνικού δημοσίου εγείρει σημαντικά ερωτήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις.

Σε μια περίοδο αφαίμαξης των εισοδημάτων του ελληνικού λαού και ομολογημένης αδυναμίας των τραπεζών να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην οικονομία αποκαλύπτεται ότι ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ αποτελούσε ένα «δημόσιο μυστικό» για τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ του τόπου που επιτέλους έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 

Οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους, «διασώθηκαν» επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος της χώρας με επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έσπευσαν να επιβάλλουν το ζυγό των μνημονίων και τις επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις, αναπτύσσοντας μια τρομο-φοβική ρητορική περί της κατάρρευσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν θα διασώζονταν από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρά την τρομακτική σε μέγεθος ενίσχυσής τους, οι τράπεζες όχι μόνο δεν εγγυήθηκαν τη χρηματική ρευστότητα στην οικονομία, αλλά αντιθέτως σε αγαστή συνεργασία με τις κομματικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέβαλαν τη σταδιακή άρση της προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Από τα μέσα του επόμενου μήνα οργανώνουν τον νομικό τους μηχανισμό για να προβούν σε κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας για μη εξυπηρετούμενα χρέη. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να δανειοδοτούν αφειδώς καταχρεωμένες επιχειρήσεις που έχουν όμως τον έλεγχο σημαντικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και «ημέτερους επιχειρηματίες» που συνεχίζουν να απέχουν από παραγωγικές επενδύσεις και διοχετεύουν τα δάνειά τους σε «φορολογικούς παραδείσους», σε εταιρίες off-shore και σε δαπάνες πολυτελείας στο εξωτερικό.

Το σκάνδαλο είναι κραυγαλέο, όπως κραυγαλέα είναι και η σιωπή της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδας και των τραπεζιτών. Η δικαιοσύνη οφείλει άμεσα και με ταχύτατους ρυθμούς να διερευνήσει τη νομιμότητα των δανείων που έχουν δοθεί πριν και μετά την έναρξη της κρίσης για να προστατευθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου καλεί τους πολίτες να αντισταθούν δυναμικά στις επερχόμενες κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών. Αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η επιχειρηματική τάξη δεν έχουν πλέον καμία πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Μόνη λύση η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.