ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση του Δήμου Ρεθύμνου για τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ρεθύμνου σχετικά με τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοίκων 2011 κι επειδή οι τοπικές μας εφημερίδες δημοσίευσαν τον αριθμό των Νομίμων Κατοίκων στο Δήμο μας, κρίνουμε σημαντικό να διευκρινιστεί εξ αρχής ότι ο πληθυσμός ενός τόπου δεν προκύπτει από τους εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια του και τους ασκούντες τα πολιτικά τους δικαιώματα αλλά από τους Μονίμως κατοικούντες σε αυτόν.

Από μια προσεκτική ανάγνωση των επίσημων καταλόγων της ΕΛΣΤΑΤ, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας Απογραφής καταδεικνύουν στον μεν ένα πίνακα το Νόμιμο Πληθυσμό, δηλαδή τον αριθμό των Δημοτών κάθε Δήμου της Χώρας που είναι εγγεγραμμένοι σε κάθε Δημοτική Ενότητα, στον δε άλλο πίνακα, αναγράφεται ο αριθμός των Μονίμων Κατοίκων δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που κατοικούν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Νομό, Δήμο και αυτοτελή Οικισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορά τον Μόνιμο Πληθυσμό, διαπιστώνουμε, σε ότι αφορά το Δήμος Ρεθύμνης, μια σημαντική πληθυσμιακή αύξηση, της τάξεως του 16,1% αφού οι μόνιμα διαμένοντες στο Δήμο μας αυξήθηκαν από τους 42.272 το 2001, στους 54.900 το 2011.

Σε ότι αφορά δε τον Πίνακα με το Νόμιμο Πληθυσμό του Δήμου Ρεθύμνης , επίσης σημειώνεται αύξηση της τάξεως του 10,3 % αφού οι εγγεγραμμένοι στο Δήμο μας το 2001 ανέρχονταν στους 40.142 ενώ το 2011 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 44.573 άτομα.

Αξίζει να τονιστεί πως η δυναμική ενός τόπου αλλά και οι πραγματικές του ανάγκες αποτυπώνονται στον αριθμό των Μονίμων Κατοίκων του και, ως εκ τούτου, το αυξητικό ποσοστό του 7,9% που παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το 16,1 που εμφανίζει ο Δήμος μας, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού τον κατατάσσει μεταξύ των πρώτων θέσεων στην πανελλήνια κλίμακα των πόλεων με πληθυσμιακή αύξηση.

Ως Δήμο, μας ενδιαφέρει η αύξηση του πληθυσμού αφού το μέγεθος του πραγματικού πληθυσμού προσδιορίζει το ποσοστό συμμετοχής του Δήμου μας στις κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ).