ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση – ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων σχετικά με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και τις παραιτήσεις γιατρών, που ακολούθησαν, οφείλει να πάρει θέση με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας.

Αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί μία διένεξη ανάμεσα σε μέρος του ιατρικού προσωπικού και της διοίκησης. Μία διένεξη που τραυματίζει το νοσοκομείο μας. Μία διένεξη που αγγίζει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς αφορά ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενα και μια ακραία αντίδραση που οδήγησε στη συνέχεια τη διοίκηση σε δραστικές αποφάσεις, που όμως δημιουργούν ένταση στο προσωπικό, μιας και διακυβεύονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Θεωρούμε ότι η λύση πάντα έρχεται με τον διάλογο. Θεωρούμε, όμως, ότι βάση του διαλόγου είναι η ειλικρίνεια και η διαπιστωμένη καλή πρόσθεση από όλες τις πλευρές. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Αντιλαμβανόμαστε και τιμούμε τον αγώνα τους για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε και την προσπάθεια της διοίκησης που μέσα σε λίγο χρόνο έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την στελέχωση του ιδρύματος. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πίεση του προσωπικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του και μάλιστα στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας δημιουργεί κόπωση, άγχος, εργασιακό στρες και ενδεχομένως αυτό να οδήγησε τη Διευθύντρια της Παθολογικής να προβεί σε μία ενέργεια διαμαρτυρίας, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ως νόμιμη και κυρίως δεν προκύπτει ως αποδοτική και αποδεκτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας.

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική δημόσια παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργου Στεφανάκη «παρακολουθούμε ως Ιατρικός Σύλλογος όσα συμβαίνουν και πιστεύω ότι αδικούν και την υπερπροσπάθεια των γιατρών, που ξέρουμε σε τι συνθήκες δουλεύουν. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα και περάσαμε από τη φάση των επικουρικών γιατρών, να έχουμε και την εμφάνιση μόνιμων γιατρών, με μία διοίκηση που από ό,τι ακούμε που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυταρχική ή ότι δε συνομιλεί με τους γιατρούς και δεν προσπαθεί προς την ΥΠΕ να πετύχει το καλύτερο. Μαζί έχουμε πάει στην ΥΠΕ απαιτώντας το ζητούμενο, δηλαδή την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, ακόμα και με κριτήρια όπως του διευθυντή ή ακόμα και με φωτογραφικές προκηρύξεις για το Ρέθυμνο, που ξεσήκωσαν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία.
Γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βέβαια με το σταγονόμετρο, γιατί και αυτό που βγαίνει τώρα προς τα έξω δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για όποιον θέλει να έρθει να δουλέψει στο Ρέθυμνο. Για να είμαστε και ρεαλιστές δηλαδή. Πως θα ξεκινήσει ένας γιατρός από την Αθήνα, έστω και για θέση διευθυντή, να έρθει να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα;».

Σε αυτήν την κατεύθυνση υιοθετούμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Ανεξάρτητα από την προσφορά του καθένα στο ίδρυμα την οποία τιμούμε, δε νομιμοποιείται κανείς να προάγει παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω. Ένα βήμα αποκλιμάκωσης και λογικής.

Εν όψει της σύσκεψης, προτείνουμε τη δέσμευση των εμπλεκομένων πλευρών στη βάση της εξεύρεσης λύσης για το καλό του νοσοκομείου. Προτείνουμε ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης οι υπό παραίτηση γιατροί να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους και να δεσμευτούν δημόσια σε ένα πλαίσιο υιοθέτησης της προσπάθειας της Διοίκησης για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και όλων των κλινικών, συνεχίζοντας να συμβάλουν στην στελέχωση του νοσοκομείου και να συμμετέχουν με θεσμικά υπεύθυνο και κυρίως με γόνιμο τρόπο σε όλες τις διαδικασίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα, ζητούμε από τη Διοίκηση να ενημερώσει δημόσια για τον σχεδιασμό της αναφορικά με τη στελέχωση και για τα βήματα που έχουν γίνει και να ανακαλέσει την προκαταρκτική διαδικασία κατά της κας Ιωαννίδου, εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο συνεργασίας.

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου