ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ για θάνατο του συντρόφου Στελή Σταυρακάκη

Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ αποχαιρετάμε, με βαθιά θλίψη τον ακριβό μας σύντροφο Στελή Σταυρακάκη (του Πανιά), που έφυγε σήμερα από την ζωή, μετά από παλληκαρήσια μάχη.

Ο σ. Στελής γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική οικογένεια με 7 αδέρφια, στα Ανώγεια. Αδερφός του ήταν ο λαϊκός ποιητής Μίχαλος Σταυρακάκης ή Νιδιώτης. Από μικρός γνώρισε τις πίκρες της ζωής, τις αγωνίες της φτωχολογιάς της υπαίθρου αλλά και την αγωνιστική παράδοση του χωριού του. Μεγάλωσε στα βράχια του Ψηλορείτη και στη απέραντη ομορφιά του οροπεδίου της Νίδας, στα μητάτα και τα σπηλιάρια και τις κορφές πάτησαν οι αντάρτες, παλεύοντας κάθε μέρα για «τον άρτο τον επιούσιο».

Κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, με μεγάλη αγάπη για το χωριό του και τους κατοίκους του.

Οργανώθηκε στο ΚΚΕ αρχές του 80. Διετέλεσε μέλος της ΤΕ, μέλος του αγροτικού τμήματος της ΕΠ Κρήτης για χρόνια, δημοτικός σύμβουλος Ανωγείων. Μπροστάρης στους αγώνες των κτηνοτρόφων, με σημαντική συμβολή όχι μόνο στο χωριό του, όπου ήταν μέλος του ΔΣ του κτηνοτροφικού συλλόγου αλλά και στο αγροτικό κίνημα στο νομό Ρεθύμνου και σε όλη την Κρήτη. Σε όλες του τις χρεώσεις ανταπεξήλθε και άφησε το στίγμα του, ως γνήσιος λαϊκός αγωνιστής, ως κομμουνιστής.

Σημαντική ήταν η συμβολή του, μαζί με τους συντρόφους της ΚΟ Ανωγείων, στην κρίση του Κόμματος κατά την διάσπαση, αταλάντευτος υπερασπίστηκε την επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ.

Ποτέ δεν λύγισε κάτω από τις δυσκολίες, ποτέ δεν τα παράτησε, για να κερδίσει μια πιο ήσυχη ζωή. Ποτέ δεν το έβαλε κάτω, όσες αναποδιές και αν έφερε η ζωή, με το χαμόγελό του συνεχώς μας ενθάρρυνε. Δεν έχασε την ζωντάνια του μέχρι την τελευταία μέρα.  Το παράδειγμά του μας διαπαιδαγωγεί και μας εμπνέει.

Πάντα αεικίνητος και σβέλτος, ούτε η αρρώστια δε μείωσε τον ενθουσιασμό του για ζωή και για δράση. Πάντα με την αγωνία για την νέα γενιά, για την πορεία του αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος και για το δυνάμωμα του Κόμματος. Πάντα με τον προβληματισμό για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας.

Πάντα χαμογελαστός,  ευδιάθετος , με μία μόνιμη αισιοδοξία που απορρέει από την βαθιά του πίστη, στα ιδανικά του κινήματος και του Κόμματος,  ότι αυτό το σύστημα, θα αλλάξει και στην θέση του ο λαός θα οικοδομήσει ένα νέο, ανώτερο σύστημα, τον σοσιαλισμό.

Πάντα φιλόξενος, είτε στην Νίδα, είτε στο σπίτι του είτε στα γραφεία της ΚΟ στο χωριό, δεν άφηνε κανένα χωρίς κέρασμα. Αγαπητός σε όλους για την αγωνιστική του στάση, την συνέπειά του και την βαθιά του αγάπη για το λαό.

Η ΤΕ Ρεθύμνου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους οικείους του.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική, σύμφωνα με την επιθυμία του και θα γίνει στο Περαχώρι στα Ανώγεια, αύριο Κυριακή 14/4/24 και ώρα 14:00. Από το Ρέθυμνο θα δρομολογηθεί λεωφορείο από τον Δημοτικό Κήπο στις 11:30.

Αποχαιρετάμε το σύντροφο μας Στελή , με ένα ποίημα του αδερφού του Μιχάλη:

Να ήμουν λέει Λεύτερος

Να ήμουν λέει Λεύτερος να μην έχω δεθεί με τα επίγεια.

Να πετάξω ανάλαφρα ψηλά.

Κρατώντας στα χέρια μου φλογέρα.

Σαν καμπάνα να παίζει δυνατά.

Σ’ όλες τις γειτονιές να παίζει,

οι σκλάβοι του κόσμου να ξυπνήσουν.

Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

13/4/2024