ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Βασιλείου για τον Παλίγκρεμνο

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων γύρω από το θέμα της προστασίας του Παλίγρεμνου. Στην ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρεται σε κάθε πτυχή της υπόθεση και συγκεκριμένα:

1) Περί ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα.

Στα πλαίσια εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα μετά την παραλαβή του Β1 σταδίου με απόφαση Δ.Σ. 29/04/2011 και την ομόφωνη απόφαση 20/5/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκαν 36 προτάσεις-παρατηρήσεις των τοπικών συμβουλίων της περιοχής. Την συγκεκριμένη περίοδο ο κ Γιάννης Ταταράκης ήταν επικεφαλής της Αντιπολίτευσης καισυμμετείχε στην διαμόρφωση των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς είχε πλούσια εμπειρία από την εκπόνηση του ΣΧΟΟΑΠ Λάμπης η οποία είχε ολοκληρωθεί επί Δημαρχίας του.

Οι παραπάνω προτάσεις όμως υιοθετήθηκαν εν μέρει στο Β2 στάδιο της μελέτης και στη ΣΜΠΕ. Ενδεικτικά δε λήφθηκε υπόψη η πρώτη (1) παρατήρηση που αφορά το πλάτος προστασίας της παραθαλάσσιας ζώνης. Προτάθηκε να είναι περίπου 70μ από το όριο του αιγιαλού καθώς προβλεπόταν να φτάνει έως τα 500 μ., ενώ στην περιοχή από το Δαμνόνι μέχρι τα Σχοινάρια κυμαινόταναπό 500 έως 600 μέτρα.

Επίσης, δε λήφθηκε υπόψη η τέταρτη παρατήρηση που αφορά στην περιοχή Μαριού, Μύρθιου, Λευκογείων, Ασωμάτου για την οποία υιοθετήθηκε τελικά η απόλυτη προστασία γεωργικής γης,δηλαδή η απαγόρευση της κατοικίας σε όλη αυτή τη ζώνη. 

Οι παραπάνω δύο βασικοί, και όχι μόνο, σοβαροί περιορισμοί του ΣΧΟΟΑΠ είχαν καθαρά αντιαναπτυξιακά χαρακτηριστικά, θα δημιουργούσαν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα στους κατόχους όλων των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στις παραπάνω ζώνες και θα οδηγούσαν ολόκληρη την περιοχή σε μαρασμό. Για τους ανωτέρω λόγους αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η διακοπή εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 76 σε όλη την Χώρα και αναμένουμε την πρόσκληση υποβολής για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μελετών για την υλοποίηση νέου ΣΧΟΟΑΠ για την περιοχή της ΔΕ Φοίνικα. 

2) Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης με την υπ. Αρ 9073/01-07-2020 επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη  κοινοποίησε την υπ. Αρ.  141/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται η κήρυξη τηςπεριοχής Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο  τοπίο-μνημείο της φύσης. Την συγκεκριμένη επιστολή κοινοποίησε επίσης στον  Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και στον Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη. Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ απάντηση του Υπουργείου προς τον Δήμο αντίθετα απάντησε στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος διά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με κατευθύνσεις για την κήρυξη της περιοχής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση χωρίς ποτέ να λάβει γνώση ο άμεσαενδιαφερόμενος δηλαδή ο Δήμος Αγίου Βασιλείου γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

3) Η επιστολή του Μαρτίου του 2021 σχετικά με το θέμα από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου δεν παρελήφθη από τα επίσημα email του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ίσως να καταχωρήθηκε ως spam καθώς είχε πολλούς αποδέκτες και να διαγράφθηκε αυτοματοποιημένα στην συνέχεια. Παράλληλα στάλθηκε σε ένα προσωπικό (και όχι υπηρεσιακό) ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δημάρχου μεταξύ εκατοντάδων άλλων μηνυμάτων, σημαντικών ή όχι ,το οποίο δεν αναγνώστηκε ποτέ και αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ εύκολα τεχνικά. Όλα τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε πολίτη ή εξειδικευμένου τεχνικού για διασταύρωση των στοιχείων. 

4) Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδικάστηκε στις 9 Ιουνίου του 2021 και ζήτησε να ακυρωθεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Στις 12 Ιανουαρίου του 2022 κοινοποιήθηκε στον Δήμο η απόφαση του ΣτΕ με την οποία δεν έκανε δεκτή την προσφυγή με την οδηγία για προσφυγή εναντίοςτης οικοδομικής άδειας αφού εκδοθεί. Στην συνέχεια με έγγραφο μας ζητήσαμε την ΥΔΟΜ (Πολεοδομία) Ρεθύμνου να ενημερώσει τον Δήμο για την έκδοση την οικοδομικής άδειας. 

5) Με την υπ αρ 106/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε εντολή ανάκλησης βεβαίωσης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων προς την Τεχνική Υπηρεσία, την οποία διαβίβασε προς την ΥΔΟΜ Ρεθύμνου για έλεγχο της πολεοδομικής άδειας σύμφωνα με τα νέα στοιχεία και ήδη ο σχετικός φάκελος είναι στην διαδικασία ελέγχου. 

6) Στις 16/5/2022 συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του Δήμου η οποία ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την εκπόνηση ειδική μελέτης για την προστασία της περιοχής του Παλίγκρεμνου η οποία ήταν προϋπόθεση χωρίς όμως ο Δήμος να το γνωρίζει καθώς δεν είχε λάβει την απάντηση του Υπουργείου. 

7) Στις 20 Μάιου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος και εκδόθηκε προσωρινή διαταγή αναστολήςεργασιών έως 21 Ιουνίου όποτε ορίστηκε η τακτική δικάσιμος. 

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών του, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατεύσει ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Είναι αυτονόητο ότι παλεύοντας σε πολλά μέτωπα, από τα καθημερινά προβλήματα μέχρι την δαιδαλώδη γραφειοκρατία του κεντρικού Κράτους να υπάρχουν καθυστερήσεις. Απαράβατος κανόνας όμως είναι η διατήρηση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είμαστε ανυποχώρητοι και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε καμία επενδυτική δραστηριότητα.Στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι θίγεται ανεπανόρθωτα το προστατευόμενο τοπίο αφού δεν πρόκειται για ήπια παρέμβαση που εντάσσεται αρμονικά στο χώρο αλλά είναι τέτοια η φύση της επένδυσης που υποβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και προκαλεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.