ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Καλής Συκιάς «Τσιλίβδικας» σχετικά με την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς

Ανακοίνωση του Κοινωνικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς Δήμου Αγίου Βασιλείου ο «Τσιλίβδικας» σχετικά με την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Καλής Συκιάς από τους Ναζί και τους δοσίλογους συνεργάτες τους:

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου εκφράζουν  τις  ευχαριστίες  τους, στους Εκπροσώπους Αρχών και Φορέων και όλους  που τίμησαν  με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνι  την 78 επέτειο του ολοκαυτώματος του Μαρτυρικού χωριού μας  στις 6 Οκτωβρίου 1943 από τους Γερμανούς Στρατιώτες και δοσίλογους του σώματος του αιμοσταγή Φριτς Σούμπερτ και όσους εκφράστηκαν με μηνύματα σεβασμού.

Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε τον ομιλητή για το Ιστορικό της επετείου τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη-Νεκτάριο Χαραλαμπάκη. Στην φετινή εκδήλωση τιμήθηκε για την ευγενική δωρεά προς τον Σύλλογο ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Μπαντουβάς τουριστικός επιχειρηματίας και πρώην Βουλευτής Ηρακλείου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου απεύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε τα εξής:   

«Ευχαριστούμε για την τιμητική παρουσία σας  στην 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Μαρτυρικού  χωριού  μας  από τους Γερμανούς  Ναζί και τους συνεργάτες τους στις 6 Οκτωβρίου 1943. Εμβληματική η σημερινή ημέρα για τους κατοίκους της Καλής Συκιάς. Ημέρα που χαράχτηκε με πόνο, αίμα, δάκρυ, ορφάνια, χηρεία, πείνα, φόβο στις ψυχές όσων βίωσαν τις φρικαλεότητες  του Γερμανικού Ναζισμού και άνανδρων συνεργατών τους.

Κύρια θύματα εκείνης της σκοτεινής ημέρας οι Γυναίκες  της Καλής Συκιάς  που με  ψυχή ατρόμητη  αντιστάθηκαν , πάλεψαν την βαρβαρότητα  των Γερμανών κατακτητών και προστέθηκαν στο Πάνθεο των Αθανάτων Ηρώων-Ηρωϊδων της Πατρίδας μας.

Με δέος και σεβασμό  υποκλινόμαστε στο Αιώνιο Φώς που άναψαν στον λυχνοστάτη της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και Μεγαλείου Ζωής.

Το δικό μας  χρέος: ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ!! ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ,  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ  ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ   ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ,  ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ, ΚΑΗΚΑΝ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, ΑΤΙΜΑΣΤΗΚΑΝ, ΠΕΙΝΑΣΑΝ, ΟΡΦΑΝΕΨΑΝ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΣΑΝ ΚΑΙ    ΞΕΨΥΧΗΣΑΝ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ.

 Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ  ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΟΥΣ :   Η ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ,  ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΑΠΗΚΑΝ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.      

Επιλέξαμε σήμερα, αυτή την ημέρα της Επετείου,  να απονείμουμε  Τιμητική πλακέτα ένδειξη ευχαριστίας  για την ευγενική δωρεά του στον σύλλογο  και τον Τίτλο του Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου  στον Κ.Κωνσταντίνο Κων/νου Μπαντουβά.

 Η συναισθηματική σχέση του κ. Κων/νου Μπαντουβά  με τους κατοίκους  του χωριού μας είναι έντονη, φορτισμένη με κοινά χαρακτηριστικά  που φέρουν οι άνθρωποι που βίωσαν ορφάνια, πόνο, φόβο, εξαιτίας της  σκληρότητας του   πολέμου .. Τους ενώνει η φλόγα που άναψαν οι γενναίοι και ηρωϊκοί  γονείς, αδέλφια, συγγενείς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την Ελευθερία, Ειρήνη, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

Σεμνός , διακριτός  προσκυνητής της επετείου και με σεβασμό στην ιστορική  μνήμη  των γεγονότων της Κατοχής  εκφράστηκε, με την ευγενική δωρεά του προς τον Σύλλογο του χωριού μας ( τον  πλήρη  εξοπλισμό σε ηλεκτρικές συσκευές και ειδών  κουζίνας της αίθουσας ). Η χρήση της αίθουσας  παρέχει σημαντικές  διευκολύνσεις και γίνεται λειτουργικότερη για τις εκδηλώσεις του συλλόγου… Εκφράζω εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ του συλλόγου και των κατοίκων του χωριού τις θερμές ευχαριστίες μας.

 Με συγκίνηση  θα αναφερθώ στο βιογραφικό του κ. Κωνσταντίνου Κων/νου Μπαντουβά. Κατάγεται από το χωριό  ΄Ανω  Ασίτες  του νομού Ηρακλείου. Είναι γιός του Κωνσταντίνου Ζαχαρία Μπαντουβά ,μέλους της  Εθνικής Αντίστασης  των  Ομάδων Μπαντουβά. Προδίδεται  και συλλαμβάνεται για την Αντιστασιακή του δράση και μετά από φρικτά βασανιστήρια εκτελείται από τους Γερμανούς στρατιώτες και δοσίλογους του σώματος Σούμπερτ στην Αυγενική Ηρακλείου τον Ιούνιο 1942.. Χαρακτηριστικό της  Ηρωϊκής αντίστασης  του  στην διάρκεια των Βασανιστηρίων , αναφωνεί με δύναμη ψυχής, < ΕΧΩ ΤΑ ΜΑ ΔΕ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΩ>, εννοούσε τα όπλα που είχαν  για την Αντίσταση.  Λίγο πριν την εκτέλεση του  με βαθύ ανθρώπινο  πόνο  λέει την μαντινάδα: < ΔΕΝ ΤΟ ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ, ΣΑΡΚΑ΄ΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΙΩΣΕΙ, ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΠΕΝΤΕ ΟΡΦΑΝΑ ,ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ >. 

Γεννήθηκε στην φυλακή  του Πανάνειου Νοσοκομείου ,όπου οι Ναζί κρατούσαν την τραυματισμένη  μητέρα του Δέσποινα Μπαντουβά  το γένος Καβρού  τον Αύγουστο 1942, δύο μήνες  μετά την εκτέλεση του πατέρα του. Την αποφυλακίζουν μαζί με τον νεογέννητο Κωνσταντίνο το 1943.Τα προσωπικά του βιώματα έντονα   τον σημαδεύουν  και  τον καθοδηγούν στην αρένα της  ζωής.  Αγωνίζεται  με πείσμα, δύναμη και πυξίδα το όραμα της δημιουργίας .

 Έχει κάνει λαμπρή καριέρα ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, διέπρεψε όταν ασχολήθηκε με τουριστικές δραστηριότητες και υπήρξε ουσιαστικός παράγον  ίδρυσης της αεροπορικής εταιρείας * Air Greece*.

Την τετραετία 1995-1998 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου. Στις εκλογές του 2004 και 2007 εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα της ΝΔ στον νομό Ηρακλείου.

Διετέλεσε μέλος διαφόρων Επιτροπών της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Γερμανικό Κοινοβούλιο, όπως και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Νοτίου Κορέας.

Το 2010 έως το 2013 διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος  Κρήτης.

Είναι παντρεμένος με την κ. Ροσβίτα Βάλχ ,πρώην Γενική Πρόξενος της Αυστρίας και Ελβετίας στην Κρήτη. Απέκτησαν δύο παιδιά και τρία εγγόνια.

Παρακαλώ τον κ. Μπαντουβά να παραλάβει την Τιμητική πλακέτα .

Παρακαλώ την Αντιπερειφεριάρχη  Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, να αναρτήσει την φωτογραφία του κ. Κωνσταντίνου Μπαντουβά στον τοίχο της αίθουσας  μαζί με τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Ζουμπεράκη Ελευθέριο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».