ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αναστολή των κινητοποιήσεων έως τις 25 Ιουνίου προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 25 Ιουνίου προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μετά την εξόφληση μέρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόταση πάντως έχει προκαλέσει ρήγμα εντός των φαρμακοποιών, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Άττικής (ΦΣΑ) να αντιδρά, λέγοντας πως «η κινητοποίηση συνεχίζεται».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 25 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία εξόφλησης των συνταγών Απριλίου «εάν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει εξοφληθεί το 100%» όπως αναφέρει.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε ενδεχόμενες νομικές περιπλοκές, αποδεικνύουμε ότι κίνητρό μας δεν είναι η επαναστατική γυμναστική, αλλά η διεκδίκηση συγκεκριμένων στόχων με συγκεκριμένη τακτική» αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Οι φαρμακοποιοί είχαν αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις 23 Μαΐου, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού είχε δηλώσει αδυναμία να εμφανιστεί συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η κινητοποίηση των φαρμακοποιών συνεχίζεται κανονικά σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς της Αττικής αλλά και άλλων συλλόγων της χώρας». Η έκκληση για αναστολή των κίνηση των κινητοποιήσεων, ανέφερε ο Κ.Λουράντος «είναι τουλάχιστον περίεργη δυο ημέρες πριν από τις εκλογές».

Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ, γίνεται ένας σύντομος απολογισμός για όσα επιτεύχθηκαν κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών:

  • «Πραγματοποιήθηκε -έστω σταδιακά- η πλήρης εξόφληση των συνταγών Μαρτίου αξίας 273.000.000€.
  • Δρομολογήθηκε η εξόφληση των συνταγών Απριλίου. Συγκεκριμένα ήδη έχει πληρωθεί το 50% (122 εκατ. ευρώ).
  • Η εξόφληση των παλαιών οφειλομένων δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, διότι συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση. Η παροχή δυνατότητας συμψηφισμού με τις υποχρεώσεις μας προς την εφορία απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, δηλ. Βουλή σε λειτουργία.
  • Η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που σαφώς είναι θέμα της επόμενης κυβέρνησης, τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος όλων των κομμάτων με τον πιο έντονο τρόπο.
  • Οι φαρμακοποιοί απέδειξαν προς όλα τα κόμματα ότι στο μέλλον όταν προειδοποιούν για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κυβερνητικό επίπεδο -όποια και να είναι η Κυβέρνηση- διότι δεν είναι καθόλου εύκολο για οποιονδήποτε Υπουργό Υγείας ή Οικονομικών να αντέξει ξανά μια ανάλογη κινητοποίηση».