Αναβάθμιση εκπαιδευτικού περιεχομένου σε φορείς επαγγελματικής κατάρτισης της Ευρώπης

Οι μαθήτριες της Β΄τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, Ραχήλ Αγαπιάδη, Άρτεμις Δελήμπαση, Μαίρη Πατελάρου, Τίτσα Σουμπασάκη και Αναστασία Χόμπη, με αφορμή το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Διαχείριση του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης», με την υποστήριξη των εκπαιδευτών τους, οργάνωσαν μία εξαιρετική παρουσίαση του σχολείου τους και περιέγραψαν αναλυτικά τους τομείς – ειδικότητες που προσφέρει, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των ΕΠΑΛ.

2oepal-reth-1

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το «Ευρωπαϊκής Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση – ΕΚΚΑ ΑΕΕ», σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό ίδρυμα «Rokiškio technologijos, verslo ir žemės ūkio mokyklos» της Λιθουανίας.

Η βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών επαγγελματικής κατάρτισης και η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών ήταν ο στόχος της εκπαίδευσης έξι ειδικών επαγγελματικής κατάρτισης, από τρία σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης της Λιθουανίας, που συντονίζονται από την «Τεχνολογική, Επιχειρηματική και Γεωργική σχολή Rokiskis». Η εκπαίδευση των εκπαιδευτών διήρκεσε μία εβδομάδα και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για τη Απασχόληση.

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους οι εκπαιδευτές, εκτός από την ΕΚΚΑ και το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, επισκέφτηκαν το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Ηρακλείου ΠΕΚ Κρήτης) και το Κέντρο δια Βίου Κατάρτισης της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου (ΚΕΚΑΠΕΡ).

2oepal-reth-2

Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν στην Επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, στην χρήσης ηλεκτρονικών πλατφορμών στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο ρόλο της άτυπης και μη τυπικής εκπαίδευσης στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εισαγωγή βιωματικών εκπαιδευτικών μεθόδων στην εκπαίδευση, στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα και στο τρόπο εισαγωγής καινοτομιών και τεχνολογικών εξελίξεων στα προγράμματα εκπαίδευσης στην Επαγγελματική κατάρτιση και στο ρόλο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και των εκπαιδευτικών συμβούλων σε αυτή τη διαδικασία.

Οι διαχειριστές του προγράμματος κα Μαρία Κουντούρη, υπεύθυνη εκπαίδευσης της ΕΚΚΑ και ο κ. Alessandro Gulo, διαχειριστής διακρατικών προγραμμάτων στην ΕΚΚΑ ΑΕΕ, ευχαριστούν ιδιαίτερα τον Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου κ. Θεόδωρο Παπαδάκη, τους καθηγητές και τις μαθήτριες για την υποδοχή και παρουσίαση του σχολείου τους.

Ακόμα, ευχαριστούν την Διευθύντρια του ΠΕΚ Ηρακλείου δρ Μαρία Καλαθάκη, το διευθυντή κατάρτισης του ΚΕΚΑΠΕΡ κ. Χαράλαμπο Πίτερη και τον κ. Κωστή Φλουρή, ειδικευμένο σύμβουλο μη τυπικής εκπαίδευσης και εκπαιδευτή ενηλίκων.