ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εκδρομή με θέμα «Αναζητώντας τα σπήλαια της εθνεγερσίας στη δυτική ακτογραμμή της Κρήτης»

Εκδρομή αναζήτησης των σπηλαίων της θυσίας του 1821 οργανώνει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Εμψυχωτής της είναι το μέλος και παλιότερα αντιπρόεδρός της Χάρης Στρατιδάκης.

Με το θέμα αυτό είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Αύγουστο την εισήγηση «Τα κρης-φύγετα του 1821» στην ημερίδα «Το 1821 και το Ρέθυμνο» του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, εντοπίζοντας και παρουσιάζοντας συνολικά 14, από τα οποία γνωστότερα είναι εκείνα του Μελιδονίου, της Μιλάτου και του Βαφέ. Εκεί είχε υποσχεθεί τη γνωριμία με τα λιγότερο γνωστά, ξεκινώντας με δύο στη δυτική εσχατιά του νησιού.

Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη καταρχήν στο σπήλαιο Ξωτικόσπηλιος Κεραμωτής Ινναχωρίου, με τα περίεργα για την Κρήτη πετρώματα, στο οποίο εξοντώθηκαν -μεταξύ άλλων- τα περισσότερα από τα μέλη της επιφανούς ρεθεμνιώτικης οικογένειας των Δαμβέργηδων. Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο σπήλαιο θυσίας του Ελαφονησιού, στο οποίο το 1824 σφάγηκαν εκατοντάδες και πουλήθηκαν ως σκλάβοι άλλοι τόσοι από τους 850 άμαχους που είχαν καταφύγει εκεί.

Η επίσκεψη στον Ξωτικόσπηλιο θα πραγματοποιηθεί με σύντομο περπάτημα, ενώ στο Ελαφονήσι θα γίνει δια θαλάσσης με μαγιό, διασχίζοντας τον πορθμό που εδώ και διακόσια χρόνια ακούγεται με το όνομα «Τουρκαύλακο». Στην επιστροφή και ανάλογα με το πόσο νωρίς θα ξεκινήσει υπάρχει η δυνατότητα περιπάτου στο καστανοδάσος Κατσοματάδου – Μηλιάς και γευσιγνωσίας εκεί χορτοφαγικού στιφάδου με κάστανα.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 με ιδιωτικά αυτοκίνητα και περιορισμένο σχετικά αριθμό συμμετεχόντων, με πλήρη εφαρμογή των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων.

H ώρα αναχώρησης από το Ρέθυμνο είναι η 8η π.μ. και από Χανιά την 9η, με σύντομη στάση στην παραλία Σφηναριού για ξεκούραση. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας στον εμψυχωτή της στο τηλέφωνο 6974026196.

Τμήμα Δυτικής Κρήτης Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας